İnsan Hakları savunucusu, gazeteci ve yazar Ragıp Zarakolu, 2010 yılında Roj TV’ye röportaj verdiği için “muhabirlik” yapmakla suçlanıyor.

“Terör örgütüne üyelik” iddiasıyla suçlanan Ragıp Zarakolu’na yöneltilen suçlamaya gösterilen delil ise 2010 yılında Roj TV’ye verdiği röportaj.

Zarakolu hakkındaki soruşturma dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında açıldığı belirtiliyor. Savcı Ramazan Dinç tarafından düzenlenen iddialar, “Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Dosyası” adı altında yeni bir soruşturma dosyasına dönüştürüldü.

Zarakolu, “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla Ekim 2011’de tutuklanmış ve beş ay hapiste tutulduktan sonra mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı. Gerekçe ise, Meclis’te milletvekilleri bulunan ve legal bir siyasi parti olan Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’nin açılışına birkaç yıl önce katılarak konuşma yapmış olmasıydı. Bu soruşturma sırasında 2010 yılında açılan soruşturma ortaya çıkmamıştı.

Bianet’te yer alan habere göre, Zarakolu kendisine yöneltilen suçlamada, “TV kanalı, telefonla kendisi ile bağ kurduğuna göre, kendisinin bu TV kanalının ‘muhabiri’ olduğu, bu TV kanalı da, iddiaya göre terör örgütüne ait olduğuna göre, kendisinin de terör örgütü üyesi olduğu” gibi bir iddia olduğunu belirtti.

Zarakolu ifadesinde, 1968’den bu yana, 40 küsür yıldır gazetecilik yaptığını, görüş verdiği ulusal ve uluslararası basının sayısını hatırlamadığını, kendisini arayan hiçbir kanala, rengini, ırkını ya da siyasi görüşünü sormadığını belirtti.

“Muhabirlik” iddiası hakkında konuşan Zarakolu, birçok süreli veya süresiz yayın organının yayın yönetmenliğini yaptığını, muhabirlik aşamasının gençlik yıllarında kaldığını söyledi.