Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı "Ergenekon" davasının 288. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 38 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada, "Odatv" davasından tutuklu yargılanan Yalçın Küçük'ün de aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık da hazır bulundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Ankara GATA'da tedavi gören Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgenaral Levent Ersöz ile Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

"POLİSLER BANA SUÇ İŞLEME ÖZGÜRLÜĞÜ TANIDI"

Duruşmada esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmasını yapan Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyasının tutuklu sanığı Bedirhan Şinal, 3 yaşındayken annesinin uyuşturucu komasından öldüğünü ve sevgiye muhtaç şekilde yaşadığını belirterek, okula devam etmeyip ülkü ocaklarına takıldığını söyledi.

İlk suçunun, 2006'da 15 yaşındayken okul müdürünün arabasına ses bombası patlatması olduğunu ifade eden Şinal, emniyetin içindeki bir yapı tarafından kullanılmaya başlandığını, bu kişilerin aynı zamanda kendisini işlediği suçlardan da kurtardığını anlattı. Kendisine suç işleme özgürlüğü tanındığını, adam yaralama, gasp gibi çok sayıda suçu olmasına rağmen sabıkasına az sayıda yansıdığını belirten Şinal, 2006'da polislerin yaşını büyüterek 15'ten 21'e çıkardığını ifade etti.

"POLİS, CUMHURİYET GAZETESİNE ATMAM İÇİN EL BOMBASI VERDİ"

Şinal, "Polis bana Cumhuriyet gazetesine atmam için el bombası verdi. Önce kabul ettim, 'insanlara zarar veremeyeceğimi' belirterek, sonradan vazgeçtim. Gazeteye molotofkokteyli attım" şeklindeki iddialarını tekrarladı.

Bedirhan Şinal, hakkındaki kararın kemik yaşı tespit edildikten sonra verilmesini istedi. Duruşma, Şinal'ın beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

BALBAY VE HABERAL AÇIKLAMASI

Bu arada, Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, milletvekili seçilmelerinden bu yana yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen halen tutuklu yargılandıklarını belirtti. Tutuklu kalmalarına gerekçe gösterilen suç isnatlarının Anayasa'da her ferde tanınan "haberleşme, düşünce, kanaat, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, sivil toplum faaliyetleri, toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunma hakkı ile siyasi parti kurma faaliyeti" olduğunu kaydeden Balbay ve Haberal, bunların içinde cebir ve şiddet olmadığını aktardı.

Balbay ve Haberal, "İnanıyoruz ki, demokrasimizin ve Meclis'in üzerindeki bu ayıp kaldırılacak, milli iradenin tutsaklığı son bulmuş olacak, ülkemizin uluslararası düzeydeki itibarı yükselecek, bu şekilde bizim de TBMM'de yer alarak milletimize hizmet etmemizin önü açılacaktır" ifadelerini kullandı. (CNN TÜRK)