Çocukları PKK’ye katılan ailelerin, yaşlarının küçük olması nedeniyle çocuklarının geri gönderilmesi amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde başlattıkları eyleme katılan aile sayısı 9'a çıktı.

Bazı çocukların geri gönderildiğini belirten aileler kendi çocuklarının da evlerine dönmesini istediklerini belirttiler.

Aileler çocuklarının yaşlarının 18’in altında olduğunu, bu yaştaki çocukların kendileri gitse bile dağda olmamaları gerektiğini, HDP yetkililerinin de kendilerine yardımcı olması gerektiğini savunuyorlar.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) Diyarbakır Şubesi de çocukların ailelerine iade edilmesini istedi.

Mazlum-Der tarafından yapılan açıklamada, PKK'nin tarafı olduğu Cenevre Çağrısı’na atıfta bulunularak, çocukların iade edilmesi için hemen harekete geçilmesi istendi.

Açıklamada, "PKK'nin, 5 Ekim 2013 tarihinde imzalamış olduğu 'Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Konusunda Taahhütname (Cenevre Çağrısı)' kapsamında 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden savunma konusunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu sözleşmeye göre 16 yaşından küçük çocuklar hiçbir şekilde örgüte kabul edilmeyeceklerdir” denilerek, eğer çocuklar PKK dağ kadrosuna katılmışlarsa iadeleri için ilgililere sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuldu.

PKK ÇOCUK ALMAYACAKTI

PKK, çözüm sürecinde yaşanan ateşkesle birlikte diplomasi atağına geçmiş ve 2013 yılında çocuk PKK’lileri silahsızlandıracağını ilan etmişti.

PKK’nin askeri kanadı HGP, Birleşmiş Milletler’in (BM) çalışmalarını desteklediği, Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla, ‘Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname’ imzalayarak kamplarını denetime açmıştı.

HPG ile Cenevre Çağrısı arasında süren üç yıllık görüşmelerin ardından, ‘Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname’ 2013’te HPG adına Delal Amed tarafından imzalanmıştı.

Cenevre Çağrısı grubundan yapılan açıklamada, HPG’nin imzalanan taahhütname ile 18 yaş altında çocukların çatışmalarda yer almasını engellemeye ve onları çatışmaların etkilerinden korumaya dair politikalarını kamuoyu nezdinde resmi hale getirdiği belirtilmişti.

Ancak HPG, taahhütnameye bir şerh koyarak, “HPG yeni bir ‘savaşçı olmayanlar’ kategorisi oluşturacak ve 16-18 yaş arasındaki çocukların sadece bu kategoriye katılmalarına izin verilecektir” ifadesini eklemişti.

‘Cenevre Çağrısı’ yetkilileri olası denetimleriyle ilgili olarak, “HPG’nin 16- 18 yaş arası çocukların bulunduğu kampları Cenevre Çağrısı’na ve onunla beraber çalışabilecek kurumlara açık tutma zorunluluğu var. HPG bunu yazılı ve sözlü olarak teyit etti. HPG attığı imzayla çocukların çatışmalarda kullanılmaması konusundaki topyekün yasağa uyacağını ve taahhütnameye uyup uymadıklarının duyurulması iznini de bize verdi” bilgisini vermişti.

PKK, taahhütname gereği çocukların çatışmalarda kullanılmaması konusundaki topyekün yasağa uyacağını belirterek, çocukların ‘gönüllü ya da gönülsüz’ örgüte alınmayacağını garanti altına almıştı.

Taahhütnamede, “Çocuklara silahlı güçlerimize ulaşma ya da saflarında kalma izni verilmeyecektir” ifadesi yer almıştı.

HPG, imza koyduğu taahhütname ile çocukları mümkün olduğunca çatışma bölgelerinden uzağa yerleştirecek ve çatışmalara katılımlarını önleyecekti.

Cenevre Çağrısı ile imzalanan taahhüdün takibi, gözlem ve incelenmesi için Cenevre Çağrısı’na ve onunla bu amaçla ortak çalışan uluslararası ve ulusal bağımsız kurumlara izin verilecekti. Cenevre Çağrısı ayrıca, PKK’nin taahhütnameye uyup uymadığını kamuoyuna duyuracaktı.

Taahhütnamenin son maddesinde “Bu taahhütname, imzalanması ve bu tür taahhütlerin muhafızı sıfatındaki Cenevre Cumhuriyet ve Kanton Hükümeti tarafından teslim alınmasıyla derhal yürürlüğe girecektir” ibaresi bulunuyordu.