Abdullah Öcalan, “Bir yıl önce başlattığımız diyalog sürecini bundan böyle yeni bir formatla yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı Adası'na hareket etti. Heyet Öcalan'la son olarak 17 Ağustos günü görüşmüştü.

PKK'nin çekilmeyi durdurma kararının ardından gerçekleşen ilk ziyarette sürecin geldiği noktanın değerlendirilmesi bekleniyordu. Abdullah Öcalan ile görüşen BDP heyeti, yazılı bir açıklama yayınladı.

BDP açıklaması şöyle:

“Heyetimizin bugün İmralı’da gerçekleştirmiş olduğu görüşme sonrası Sayın Öcalan’ın kamuoyuna iletilmesini istediği mesaj şu şekildedir:

“Öncelikle kamuoyuna sevgi ve selamlarımı iletiyorum.

Bir yıl önce başlattığımız diyalog sürecini bundan böyle yeni bir formatla yani anlamlı bir müzakereye evrilterek, derinleştirerek sürdürmek gerektiğini düşünüyorum. Anlamlı bir müzakere için gerekli olanak ve araçları devlete de Kandil’e de iletmiş durumdayım. Özellikle devletin, derinlikli bir müzakere için yeterli araçları ve imkânları yaratması sürecin ilerlemesi için elzemdir. Çözüme gidecek yolların ancak bu şekilde açılacağı gerçeğinden hareketle hükümetin de konuyu ciddiyetle ele almasını umuyorum.

Bu aşamada karşılıklı ateşkes durumunun korunuyor olmasına anlam biçtiğimi belirtmek istiyorum. Hepimiz, sürecin çok anlamlı olduğunun farkındayız. Ancak anlamlı olduğu kadar zor ve çetin geçeceğini de hepimiz biliyoruz. Önerilerim ve düşüncelerim doğrultusunda zorlukları aşmayı başarırsak, yeni bir formata evrilmiş, derinlikli bir müzakere ile yola devam edebiliriz.

Özgürlük, demokrasi ve barışa olan tutkumla herkese en içten sevgi ve selamlarımı sunuyorum.”

BDP ayrıca, “Heyetimizin bugün İmralı’da gerçekleştirmiş olduğu görüşme sonrası kapsamlı değerlendirmeler daha sonra kamuoyuna iletilecektir” şeklinde bir bilgi notu paylaştı.