'Kendi arazisinde kaçak yapı inşa ettiği' gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası alan ve açık cezaevindeyken yazdığı bir mektup nedeniyle kapalı cezaevine sürülen yazar ve düşünür Sevan Nişanyan'ın taş yatakta yatırıldığı ve banyo yapmasına izin verilmediği öne sürüldü.

İzmir Şirince’de, kendisine ait arazi üzerinde yaptığı tek katlı bir binanın ‘imara aykırı’ olduğu gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezasını çekmek üzere 2 Ocak'ta hapse giren gazeteci-yazar Sevan Nişanyan’ın, Buca Kapalı Cezaevi'nde taş yatakta yatırıldığı ve banyo yapmasına izin verilmediği öne sürüldü. Ceza infaz mevzuatı nedeniyle teslim olduğu 2 Ocak günü açık cezaevine konan Nişanyan, yazdığı bir mektup gerekçe gösterilerek Buca Kapalı Cezaevi’ne nakledilmişti.

Yaklaşık bir hafta önce, apar topar Torbalı açık cezaevinden, İzmir Buca Kapalı Cezaevi'ne nakledilen yazar, felsefeci ve turizmci Sevan Nişanyan'ın "yatak yok" gerekçesi ile günlerdir yerde, taş zeminde yatırıldığı öne sürüldü.

Sesonline.com haber sitesinde yer alan habere göre, Nişanyan’ın banyo yapmasına da izin verilmiyor.

İzmir'in Şirince Köyü'nde, kendi arazisi üzerine inşa ettiği 60 metrekarelik tek odalı taş evin "kaçak yapı" olduğu iddiasıyla 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Sevan Nişanyan, 2 Ocak 2014 günü Torbalı Açık Cezaevi’ne girmiş, ancak bir gardiyanın hırsızlık yaptığını kamuoyuyla paylaşması gerekçe gösterilerek açılan soruşturma sonrası 26 Şubat günü aniden Torbalı Açık Cezaevi'nden Buca Kapalı Cezaevi'ne nakledilmişti.

Çeşitli gazeteci, yazar, sanatçı ve aktivistlerden oluşan 'Sevan Nişanyan'la Dayanışma Kurulu' da Nişanyan’ın tutukluluk koşullarıyla ilgili endişelerini dile getirirken, kurul üyesi yazar Sait Çetinoğlu şunları söyledi:

"Nişanyan, Torbalı Açık Cezaevi’nde kötü muameleyle karşı karşıya bırakıldı. Devletimiz içinde bulunduğu tüm bu kargaşa ortamında bile, Sevan Nişanyan ile ilgilenmeyi de ihmal etmiyor. Sevan Nişanyan, kapalı cezaevine ‘sürgün’ edilmiştir. Sevan Nişanyan’ın durumundan endişeliyiz. Torbalı Açık Cezaevi, tarihe, bu ülkeye bunca değer katmış bir aydına yaptıkları kötü muamele ile zihinlere kaydoldu. Biz onların adına utanıyoruz...”

Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin ise, “Sevan Nişanyan apar topar Buca kapalı cezaevine nakledildi. ‘Suçu’, kredi kartını çalan gardiyanı ifşa etmek. Bu bir skandaldır” dedi.

KAPALI CEZAEVİNE ‘SÜRGÜN’ EDİLMİŞTİ

Gazeteci yazar Nişanyan, Şirince'de yaptığı otel inşaatlarına kaçak yapı eklediği gerekçesiyle iki yıl ceza almış, 2 Ocak'ta Torbalı Açık Cezaevi'ne girdikten sonra 26 Şubat günü Buca Kapalı Cezaevi'ne nakledilmişti.

Cezaevinden yazdığı mektupları ‘nisanyan1.blogspot.com’ adresindeki blogunda da yayınlanan Nişanyan, mektubunda "Oktay gardiyandan" söz etmiş, bu sürgün gibi nakilin nedeni olarak da Nişanyan'ın yazdığı bu mektup gösterilmişti. Nişanyan mektupta cezaevinde kredi kartının bir gardiyan tarafından çalındığını ve bunun nasıl ortaya çıktığını yazıyordu. Cezaevi idaresi, içeride olanları dışarıya yansıtan bu mektubu nedeniyle Nişanyan'ı cezalandırdı. Mektuptan sonra hakkında soruşturma açılan Nişanyan, Buca Kapalı Cezaevine nakledildi.