Türkiye, Suriye’deki kanlı saldırılar gerçekleştiren El Kaide bağlantılı grupları desteklemekle suçlanırken, Niğde’deki El Kaide saldırısının ardında da bir skandal olduğu iddia edildi.

Niğde’de 2’si Arnavutluk biri Kosova vatandaşı 3 El Kaide üyesi yol kontrolü yapan askerlere ateş açmış, 1 astsubay, 1 polis, 1 şoförü öldürmüş 7 askeri de yaralamışlardı.

Gülen Grubuna bağlı Bugün Gazetesinin haberine göre, Emniyet İstihbarat’taki El Kaide’yi takip eden birime Şubat’ta 88 kişilik El Kaide listesi iletildi. Ama dosya kapatıldı. Ayrıca devlet El Kaide’yi takip etmeyi bırakmış, ilgili birimi de dağıtmış.

NİĞDE'DEKİ SALDIRIDA SKANDAL DETAY

Niğde’deki El Kaide saldırısı istihbarat zafiyeti iddialarını gündeme getirdi. 17 Aralık’taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası emniyetin istihbarat ve terör birimlerindeki yetişmiş kadroların tasfiye edilmesi nedeniyle oluşan boşluğun başta El Kaide olmak üzere örgütlerce kullanıldığı öne sürüldü.

Bugün Gazetesi'nin iddiasına göre Suriye’de El Kaide tehlikesi Türkiye’yi her geçen gün artarak tehdit etmesine karşılık Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki El Kaide dosyasının kapatılarak ilgili birimin dağıtıldığı ortaya çıktı.

88 KİŞİLİK EL KAİDE LİSTESİ

Emniyet İstihbarat Daire Başkalığında 25 Şubat’ta Suriye bağlantılı yabancı militanlarla ilgili olarak bir toplantının gerçekleştirildiği öğrenildi. İki şube müdürünün hazır bulunduğu toplantıya uzman personelin katılmadığı belirtilirken, ilgili birime 88 kişilik bir El Kaide listesinin verildiği aktarıldı.

Edinilen bilgilere göre İstihbarat Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler Şube Müdürlüğü bu listeyi C Şube’ye bildirdi. Liste alt birimlere iletildi. Ama liste ile ilgili bir bilgi verilmedi. Listeyi alan alt şube içeriğini öğrenip gereğini yapmak için bu listenin ne listesi olduğunu üstlerine sordu. Talepte bulunan şubeye sadece 10 Mart’ta yapılan bir başka toplantı tutanağı gönderildi. Ama listenin ne olduğuna dair bilgi verilmedi.

İstihbarat ve terör şubelerindeki tecrübeli uzman personelin 17 Aralık’tan sonra tamamen boşaltıldığı belirtilirken, yeni gelen personelin örgütler ve mücadele yöntemlerini bilmediklerine dikkat çekiliyor. İstihbarat ve terör birimlerine yeni gelen personelin operasyon planlama ve icrada yetersiz kaldıkları kaydediliyor.

EL KAİDE DOSYASI KAPATILDI

Bir başka skandal gelişmenin ise Emniyet’in takibini yaptığı El Kaide dosyalarında yaşandığı öğrenildi. Ocak ayından itibaren El Kaide’ye yönelik operasyon dosyalarının kapatıldığı ve Ocak ayından bu yana Emniyet’in hiçbir El Kaide mensubu hakkında dinleme kararı almadığı belirtildi. El Kaide’yi takip eden birimin ‘paralel devlet yapılanması’nı takip adı altında tarikat ve cemaatleri takibe aldığı kaydedildi.

SORUMLU MÜDÜR 2 GÜN ÖNCE ALINDI

El Kaide’nin 2003’te İstanbul’da yaptığı onlarca kişinin öldüğü yüzlerce kişinin de yaralandığı kanlı saldırıların ardından İstihbarat Daire Başkanlığı’nda kurulan El Kaide ile mücadele biriminin tamamen kaldırıldığı bildirildi. Niğde saldırısından iki gün önce de 11 yıldır bu birimin başında olan müdürün Ankara Emniyeti emrine atandığı ifade edildi. Kaldırılan El Kaide bürosundaki teknik takip ve operasyondaki polislerin de tayinlerinin çıkarıldığı aktarılırken, yaşanan zafiyeti El Kaide’nin çok iyi kullandığı aktarıldı.

Bu arada Ocak ayında Kilis’teki İHH bürosuna yapılan baskın ile El Kaide’ye silah götürdüğü iddiasıyla Adana’daki tırların durdurulması olayının ardından poliste olaylara müdahale ederken tedirginlik yaşandığı belirtildi. Suriye’ye gidip gelen El Kaide mensuplarının bu durumdan istifade ederek kendilerini İHH mensubu gibi lanse ettikleri kaydedildi. El Kaide mensuplarının yanlarında İHH’ya ait flama ve yardım malzemeleri bulundurdukları kontrol sırasında tayin olmaktan korkan polislerin de İHH bayrağı ve malzemelerini görünce arama yapmadıkları iddia edildi. Bu yöntemle çok sayıda El Kaide mensubu yabancı militanın Suriye’ye silah ve malzeme soktuğu öne sürüldü.

MİT’E GÖRE EL KAİDE ÖNCELİKLİ TEHDİT DEĞİL

Emniyet’teki öncelikli tehdit değişikliğinin bir benzerini daha önce MİT gerçekleştirmişti. MİT’in 2010 yılında takip listesinde değişikliğe giderek Gülen Cemaati’ni de ‘öncelikli takip listesi’ne aldığı öne sürülmüştü. Emniyet gibi El Kaide’yi ‘öncelikli tehdit listesi’nden çıkardığı iddia edilen MİT, ‘paralel devlet yapılanmalarını’ takibe aldı. 15 Ocak’ta Başbakan’ın talimatı üzerine tüm teşkilat birimlerine bir yazı gönderilerek ‘paralel devlet yapılanmaları’ konusunun hassasiyetle takip edilmesi istendi. Yazıda “Yurt içi ve yurt dışı kaynaklı tüm dini fraksiyonlar” hedef gösterildi.