'20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü' nedeniyle İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde bu akşam sat 19:30'da 'Trans X İstanbul' filmini gösterecek

'Trans X İstanbul' filmi Türkiye’deki trans bireylerin yaşadıkları transfobi, homofobi ve nefret suçu sonucu oluşan nefret cinayetlerini konu alan bir belge film özelliği taşıyor.

'Trans X İstanbul' filmi, 2003 yılından beri Almanya ve Türkiye’de kadın ve trans bireylerin insan hakları alanında birçok çalışma gerçekleştirmiş olan belgesel film yönetmeni Maria Binder imzasını taşıyor.

İstanbul’da yaşayan bir trans kadın olan Ebru, arkadaşlarının yerlerinden edilmeleri ve öldürülmelerine karşı mücadele ediyor. Ebru 85 yaşında emekli bir Alman hemşire olan yönetmenin annesi Margarethe ile tanışır ve onunla birlikte Trans’lar için bir emekliler evi kurar. Film nefret suçunun nasıl bir sistem olarak çalıştığını, birçok bileşenden oluşan yapısıyla nefret söyleminin nefret cinayetlerine dönüştüğünü gösteriyor.

Bianet'te yer alan habere göre Rita Hester, 20 Kasım 1998’de ABD’nin Boston şehrinde kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle öldürüldü.

Dünya trans hakları hareketi Rita Hester cinayetini sembol haline getirerek, her yılın 20 Kasım gününü Nefret Cinayeti Mağduru Trans Bireyleri Anma Günü olarak çeşitli etkinliklerle toplumun gündeminde tutmaya devam ediyor. Türkiye’de ise 20 Kasım 2008 yılından beridir LGBTİ örgütleri aracılığıyla çeşitli etkinliklerle gerçekleşiyor.