Kuzey Atlantik Paktı’nın (NATO) Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı ABD’li General Philip Breedlove, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesiyle başlayan kriz hakkında açıklama yaptı.

Breedlove, gerilimin tırmanmasını istemediklerini belirterek, Rusya'nın da Türkiye ve NATO ile çatışma istemediğini belirtti.

Breedlove, “NATO, sadece Türkiye değil, tüm ittifak ülkelerinin hava sahası egemenliği konusunda çok ciddi. Yükümlülükleri yerine getiriyoruz ve NATO üyesi ülkelerin hava sahası ve yeteneğini desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

'TÜRKİYE VE NATO, RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYOR'

Diplomatik çözüm istediklerini belirten Breedlove sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerilimin tırmanmasına karşıyız. Bu nedenle, Ankara ile Moskova arasındaki konulara diplomatik çözüm bulunmalı. Her şeyi konuşmanın zamanı geldi. Rusya, Türkiye ve NATO ile çatışma istemiyor. Aynı zamanda Türkiye ve NATO'nun, Rusya ile çatışma istemediğini güvenle söyleyebilirim.”

'SINIR İHLALİ'

NATO, TSK'nın 'sınır ihlali' gerekçesiyle Rusya uçağını vurduğunu açıklamasının ardından; uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu 'teyit etmişti'. Rusya ise hava ihlali yapıldığını reddediyor.