Geçen Nisan'da kaçırılan Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Rum Ortodoks Halep ve Antakya Metropoliti Pavlus Yazıcı'nın öldüğüne dair net bir bilgi yokken, basında 'Metropolitlerin katilleri Konya'da yakalandığı yönünde haberler çıktı. Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, basında yer alan haberlere bir anlam veremediğinin altını çizerek "Biz bu haberlere inanmıyoruz, metropolitlerin yaşadığını düşünüyoruz" dedi.

Geçen Nisan’da kaçırılan Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Rum Ortodoks Halep ve Antakya Metropoliti Pavlus Yazıcı’nın öldüğüne dair net bir bilgi yokken, basında ‘Metropolitlerin katilleri Konya’da yakalandığı yönünde haberler çıktı. Konuyla ilgili olarak Agos’a konuşan Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, basında yer alan haberlere bir anlam veremediğinin altını çizerek “Biz bu haberlere inanmıyoruz, metropolitlerin yaşadığını düşünüyoruz” derken, kaçırılan metropolitin yeğeni Cemil Diyarbekirli de “Yakalandığı söylenen insanlar hakkında araştırma yapıyoruz ama bizimkilerin katili olmadığı kesin” sözleriyle haberleri yalanladı.

'HABERLER ÇELİŞKİLİ'

Halep’ten metropolitlerin yaşadığına dair kendilerine bilgi geldiğini söyleyen Fadi Hurigil, “Bir ay önce üç kişinin kafasının kesilerek öldürüldüğüne ilişkin görüntüler yayımlandı ve bunların metropolitler olduğu öne sürüldü. Ama kafası kesilenlerden birinin Halep’te yaşayan Katolik Rahip François Murad ve iki sivil olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine de hemen metropolitler öldü diye haberler çıktı. Birileri sürekli yalan haberler yayıyor” dedi. Basında yer alan haberlerin çelişkili olduğuna dikkat çeken Hurigil şöyle devam etti: “Gazetelerde Konya’da yakalanan zanlıların suçlarını itiraf etti deniyor ama Doğan Haber Ajansı’nın geçtiği haberde tam aksi yazıyor. Zanlılar gözaltındayken ne konuşmuşlar ne de bir şey yemişler. İfade vermeyen zanlılar nasıl suçlarını itiraf etmiş anlamak mümkün değil. İnsanları derinden yaralayabilecek haberlerin herhangi sağlıklı bir bilgiye dayanmadan verilmesi çok üzücü. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama yapılmadı; yerel emniyet kaynakları da konuyla ilgili olarak bir bilgi vermedi.” 

Metropolitlerin yaşadığını düşündüklerinin altını çizen Hurigil şöyle konuştu: “Kaçırılmaları üzerinden üç ay geçti ama hâlâ sağlıklı bir haber alınabilmiş değil. Ama öldürülmüş olsalar mutlaka haberimiz olurdu, örneğin metropolitlerin yanında infaz edilen şoförün cenazesine ulaşıldı, Halep’te yapılan törenle toprağa verildi.” Halep’teki Hıristiyanların yüzde 90’ının şehri terk etmiş durumda olduğunu anımsatan Hurigil, şehirdeki durumu da değindi: “Yaşamak için gereken temel ihtiyaçlar bile Halep’te bulunamıyor. 15 gündür ekmek yok, elektrik de günde birkaç saat veriliyor.”

Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in yeğeni Cemil Diyarbekirli de basında yer alan ‘katil yakalama’ haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, amcasının hayatta olduğunu söyledi: “Konya’da yakalandığı söylenen insanlar hakkında araştırma yapıyoruz ama onların iki metropolitin katili olmadıkları kesin. Sürekli haberler çıkıyor ama bunlar gerçeği yansıtmaktan çok uzak.” (TİMETÜRK)