Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Haziran 2011'de, seçim öncesi Hopa'yı ziyaretinde çıkan gösterilerde öğretmen Metin Lokumcu'nun ölmesine ilişkin idare mahkemesinde dava açıldı.

Dava dilekçesi Lokumcu ailesi adına sunuldu. Dilekçede, Türkiye’nin kullandığı OC ve CS türü biber gazlarının ölümcül olduğu, kimyasal silah niteliği taşıdığı belirtildi. Delil olarak ise, Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) “ölüm ile kimyasal arasında bağ bulundu” tespitinin yapıldığı rapor sunuluyor.

Raporda ayrıca Metin Lokumcu’nun yoğun ve ölçüsüz gaz nedeniyle ve devlet eliyle kullanılan kimyasal silahla yaşamını yitirdiğine de dikkat çekiliyor. Lokumcu ailesinin yaptığı başvurusu sonucunda Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması ise 21 Mayıs’ta görülecek.

LOKUMCU AİLESİNİ 341 KİŞİLİK AVUKAT GRUBU DESTEKLEYECEK

Davacı taraf olan Lokumcu ailesini, 341 kişilik bir avukat grubunun savunması bekleniyor. Dilekçede, Metin Lokumcu’nun gazdan etkilendiği, nefes nefeseyken 3-4 çevik kuvvet üyesi tarafından kalkan darbeleriyle yere düşürülüp darp edildiğine de yer verildi.

Lokumcu’nun darp edildikten sonra da birkaç kez gaza maruz kaldığı da belirtilen dilekçede, otopsi tutanağından da alıntılar yapılıyor. Lokumcu’nun göğsünün ön kısmında yeni oluşmuş yarayı andıran lekeler bulunduğu vurgulanan raporta, TTB’nin hazırladığı “Lokumcu’nun ölümü ile kimyasal gaza maruz kalma arasında nedensellik ilişkisi olduğu” yönündeki rapor da delil olarak sunuldu.