Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, Mehmet Ağar’ı cezaevinde ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ı protesto etmek ve CHP’den açıklama talep etmek için Konak Belediyesi önündeydi.

 

Her hafta Konak Eski Sümerbank önünde yapılan ‘kayıplarımızı arıyoruz’ eylemi bu hafta Konak Belediyesi önünde yapıldı. Eylem süresince “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "İHD susmadı, susmayacak", "Kayıplar belli, failler nerede” sloganları atıldı.

 

Konak Belediyesi önünde bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İzmir Şube yöneticilerinden Nizamettin Aktaş, “Bugüne kadar kayıplarımızı arıyoruz eylemini Konak’ta yapıyorduk. ‘Bin operasyon yaptım’ diyen, ‘hesap vermem’ diyen kişiyi ziyaret ederek, anaların gözyaşlarını ayaklarının altına alan başkanı protesto etmek için buradayız” dedi.

 

Nizamettin Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"‘Suçunuzu itiraf edin, sevdiklerimizi bize geri verin’ demek için buradayız. Bugün içimizi acıtan, yaralarımızı kanatan bir ziyaret nedeniyle buradayız. Bundan iki ay öncesinde Kayıplar Haftası’nda İHD ve kayıp yakınları Aydın Yenipazar’da bir cezaevini ziyaret etmiştik. Şahsa özel yeniden yapılandırılan, tüm ilçeyi adeta koruma zırhına aldıran, günlerce cezaevi beğenmeyen kişi devlet adına gizli operasyon yaptığını itiraf eden Mehmet Ağar’dı. Eylemimize CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Canan Kaftancıoğlu da katılmıştı destek vermişti. Çok geçmeden bir ziyaret daha gerçekleşti. Bu ziyareti Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’dı."

 

“ ZİYARETİNİZİ HAKLI KILAN NEDİR?”

Aktaş, Mehmet Ağar’ın ‘Bir tuğla çekersem duvar yıkılır’ sözünü kullandığı, Uğur Mumcu’nun eşi ve İzmir Milletvekili Güldal Mumcu ile arasında geçen diyalogu da aktardı. Aktaş, 17 yıldır ısrarla Demirel’in, Çiller’in, Mehmet Ağar’ın yargı önüne çıkarılması ve adaletin sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek, “Ama ne acıdır ki ‘bu kayıpların sahibi biziz’ diyen bir siyasetin temsilcisinin bu kişiyi ziyaretine bir anlam veremiyoruz” dedi.

 

‘Sosyal demokrat kişiliğiyle övünen, şehrin duvarlarını sevgi, kardeşlik panoları ile süsleyen Hakan Tartan binlerce kayıp anasının yüzüne nasıl bakacaktır?” diye soran Aktaş, “Sayın Tartan kayıp analarının gözlerine bak. O gözler ki karanfil kıvrımında nar çokluğu, sevda denizlerinde, oğul ve kız yokluğudur. Bu yokluğun içinde vicdanınızla sizleri baş başa bırakıyoruz” diye konuştu.

 

KAMU VİCDANINDA MAHKUM OLMAKTAN KAÇAMAZSINIZ

"CHP’nin yöneticilerine, milletvekillerine, her kademesindeki yetkililerine seslenerek, Hakan Tartan'ın ziyaretini haklı kılan nedenlerin ve ziyaret gerekçesinin kamuoyu ile paylaşılması, yıllardır gözyaşları durmayan Cumartesi Anneleri için ve insan hakları savunucuları için bir gerekliliktir. Şimdilik adaletten kaçsanız da kamu vicdanında mahkum olmaktan kaçamazsınız. Tarihle, gerçekle yüzleşin.  Biz sadece adalet peşindeyiz" şeklinde konuşan Aktaş, insanların kaybedilmesine tanıklık etmiş sivil, asker herkese de “Susmayın, vicdanlarınızla yüzleşin, tanıklıklarınızı kamuoyuyla paylaşın” çağrısı yaptı.

 

Açıklamanın ardından Konak Belediyesi önünde gerçekleştirilen 5 dakikalık oturma eyleminden sonra insan hakları savunucuları, kayıplar için eylemlerinin süreceğini belirterek eylemi tamamladı.(Yurtsuz.net)