Anadolu 25. Sulh Ceza Mahkemesi, "ekşi sözlük"te Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran'a hakaret ettikleri iddiasıyla, fakültenin öğretim görevlisi Nesime Melda Cinman ve öğrenci Mikail Boz'un yargılanmasını, "basın yoluyla işlenen suç" kapsamına koyarak erteledi.

Radikal'de yer alan habere göre, Mahkeme tarafından yazılan gerekçeli kararda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 6 Mart 2013'te hazırlanan iddianameye göre, sanıklar Cinman ve Boz hakkında, MÜ İletişim Fakültesi Dekanı Devran'a internet ortamında hakaret suçundan 1 ile 2 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

İddianamenin özetine yer verilen kararda, 6352 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesinin birinci fıkrasına göre, "31 Aralık 2011 tarihine kadar basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleriyle işlenmiş olup, temel şekli itibariyle adli para cezasını ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kamu davası açılmasının, kovuşturmanın ve kesinleşmiş mahkumiyet hükmünün infazının ertelenmesine karar verilir" ifadesi bulunduğu belirtildi.

"İNTERNET VASITASIYLA GERÇEKLEŞEN SUÇ"

Kanuna göre erteme kararının, sadece basın hürriyeti ve siyasi düşünce açıklamalarını değil, düşünce açıklama hürriyeti kullanılmak suretiyle işlenen tehdit, şantaj ve hakaret gibi suçları da içerdiği bilgisi verilen kararda, "Düşünce açıklamalarının dış dünyaya ne şekilde aktarıldığı önemli değildir. Bu aktarım, doğrudan doğruya olabileceği gibi, internet, telefon tarzı iletişim araçları vasıtalarıyla da gerçekleşebilir" denildi.

6352 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesinin birinci fıkrasının, düşünce ve kanaat açıklamak suretiyle hürriyet, şeref, özel hayat, kamu barışı ve genel ahlaka karşı işlenen suçlar arasında ayrım ve istisna gözetmeksizin, tüm bu suçları soruşturma, dava veya cezanın ertelenmesi kapsamına aldığı hatırlatılan kararda, "Suç ve ceza siyaseti açısından beğenilmese de kanun koyucunun takdiri bu yönde olduğundan, söz konusu hükmün fail lehine uygulanması gerekmektedir" ifadesi kullanıldı.

SUÇ OLDUĞU KABUL EDİLDİ, YARGILAMANIN ERTELENMESİNE HÜKMEDİLDİ

"Ekşi sözlük" adlı internet sayfasında yer alan ve "hakaret" içerdiği iddia edilen sözlerin, 6352 sayılı Kanun'un geçici 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemi ile işlenen suç olduğunun mahkemece kabul edildiği belirtilen kararda, bu kanun kapsamında yargılamanın ertelenmesine hükmedildiği bildirildi.

Kararda, erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde, adli para cezasını ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suç işlenmemesi halinde düşeceği, suç işlenmesi ve bu suçtan kesinleşmiş ceza alınması halinde ise kovuşturmaya devam edileceği hatırlatıldı.