Mahir Çayan ve arkadaşlarının Deniz Gezmişlerin idamı engellemek için NATO üssünden İngiliz ve Kanadalı teknisyenleri kaçırdıktan sonra kıstırıldıkları Kızıldere’de katledilmelerinin 40. yılında unutulmadılar.

 

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarını engellemek için yaptıkları eylem sırasında 30 Mart 1972’de Kızıldere'de katledilen Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin, Ankara’da çeşitli etkinliklerle anıldı.

 

Katliamın 40. yılında Karşıyaka Mezarlığı’nda bulunan Mahir Çayan’ın mezarı başında yapılan anmalarda “On’ların mücadeleleri” örnek alınarak, birlikte mücadele vurgusu yapıldı.

 

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) Çayan’ın mezarı başında yaptığı anmada, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “Şehît na mirin” sloganları atıldı.

 

HDK Ankara İl Meclisi adına konuşan Hüseyin Gevher,  On’ların mücadelesinin emekçi yoksul halkın bulunduğu her alanda sahiplenildiğine vurgu yaptı.

 

“Mahirlerden, Cihan’lardan ilham alan devrimciler, mücadelelerini zafere taşımak için köyleri, fabrikaları, okulları üniversiteleri özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinin alanları haline getirmeye çalıştılar” diyen Gevher, 12 Eylül askeri darbesinin bile yok edemediği mücadelenin bugün “12 Eylül darbesinin kurumsallaşmış hali” olan AKP hükümetine karşı sürdüğünü ifade etti. Gevher, 2012 Newroz mitinglerinin bunun en açık göstergesi olduğunu kaydetti.

 

KIZILDERE DEVRİMCİ DAYANIŞMANIN ADIDIR

HDK Ankara Gençliği’nin Çayan’ın mezarı başında söylediği Kürtçe marşların ardından, 68’liler Dayanışma Derneği ve Devrimci 78’liler Federasyonu da birer anma gerçekleştirdi. Burada konuşan 68’liler Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Koç, “Kızıldere devrimci direnişin tarihidir. Kızıldere, teslim olmamanın sembolüdür. Kızıldere, devrimci dayanışmanın adıdır” dedi. Koç, birlikte mücadele çağrısı yaptı. ÖDP, Halkevleri ve Halk Cephesi de Çayan’ın mezarı başında ayrı ayrı etkinlikler yaparak, On’ları andı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ise SBF-DER ve Mülkiyeliler Derneği ortak bir açıklama yaptı.

 

İSTANBUL'DA DA ANILDILAR

Mahir Çayan ve yoldaşları İstanbul’da da yapılan yürüyüşle anıldı. Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelen kitle örgütleri ve siyasi partiler buradan Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

 

Ellerinde Mahir Çayan ve arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan yüzlerce kişi sık sık “Direniş tarihi onurumuzdur” “Yaşasın devrimci dayanışma” “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

 

Yürüyüş boyunca devrimci önderler Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan ve Deniz Gezmiş’in  isimleri söylendi ve grup ‘yaşıyor’ diye haykırdı. Yaklaşık kırk dakika süren yürüyüşün ardından Galatasaray Meydanı’na varan kitle burada tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

 

Saygı duruşunun ardından Halkevleri, ÖDP, BDP, EMEP, ESP, SDP ve TÖP imzalı ortak açıklamayı okuyan Mustafa Atalay, Mahir Çayan’ın fotoğraflarını evine asanların ve kitaplarını okuyanların baskıyla karşılaştığı bir süreçte Kızıldere’nin daha da anlam kazandığını söyledi. “Kızıldere devrimci dayanışmadır” diyen Atalay “ Siyasal iktidarın tüm devrimci değerlere, saldırılarını yoğunlaştırdığı bu dönemde bir kez daha dayanışmayla tarihimize sahip çıkıyoruz” diye konuştu. (EVRENSEL)