Sultan KILIÇ / MALATYA

 

Almanya Yeşiller Federal Milletvekili Memet Kılıç, 37 kişinin can verdiği Madımak katliamından mahkum dokuz firarinin Alman vatandaşlığına geçmek istediklerini söyledi. Memet Kılıç: ”Almanya, bu insanlara vatandaşlık vermemeli” dedi.

 

Almanya’da yaşayan, Sivas’ta Madımak Oteli’ni ateşe vererek 33’ü Alevi kökenli, ikisi otel çalışanı ve ikisi de gösterici olmak üzere 37 kişinin ölümünden mahkum dokuz hükümlünün Türkiye’ye iade edilmemek için Alman vatandaşlığına geçmeye çalıştığını söyleyen Yeşiller Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç, Alman Federal Hükümetini uyardı. Türkiye’nin de daha özenli dosya hazırlayarak bu firari hükümlüleri ciddi bir şekilde iade talebinde bulunmasını istedi.

 

“KATİLLER, ALMAN HÜKÜMETİNCE DE ÖDÜLLENDİRİLDİ”
Almanya’da dokuz Sivas hükümlüsünün firari yaşadığını hatırlatan Kılıç: “Bu insanlar siyasi olmadıkları halde Almanya’ya sığındılar. Almanya da bunları kabul ederek bir nevi koruma altına aldı. Hepsi burada iş güç sahibi oldu. Lüks içinde yaşıyor. İşledikleri suç için ödüllendirildiler görüntüsü veriliyor. 37 kişinin ölümünden sorumlu bu kişiler, şimdi de Alman vatandaşlığına geçerek bu ülkede ilelebet yaşamak istiyor. 50 yıldır burada yaşayan ve vergisini ödeyen sade Türk vatandaşlarına, Alman vatandaşlığına alma yolunda binbir engel çıkaran Almanya, adam öldüren bu insanlara vatandaşlık vermemeli, derhal onları Türkiye’ye iade etmeli.” dedi.

 

“TÜRKİYE, EKSİK DOSYA VE DELİLLERLE SÖZDE İADE İSTİYOR”
Türkiye’nin şimdiye kadar dokuz hükümlü için 10 kez iade dosyası gönderdiğini hatırlatan Kılıç: “Türkiye birisi için iki kez olmak üzere 10 kez iade için Almanya’ya başvurdu. İade için gönderilen gerekçelerin yer aldığı dosyalar son derece itinasız hazırlanmış. İadeyi gerektirecek deliller ve belgeler dosyaya konmamış. Hazırlanan iade dosyaları sanki Almanya iade etmesin amacıyla hazırlanmış.

 

Hal böyle olunca Alman mahkemeleri iade gerekçelerini yeterli görmeyerek iadeyi durduruyor. Türk makamları daha ciddi şekilde dosya hazırlayıp iade talebinde bulunmalı. Eğer iade dosyaları ciddiyetle hazırlanmazsa 37 kişinin ölümünden sorumlu olanlar cezalarını çekmeyeceklerdir.” dedi.

 

DOKUZ FİRARİ KATİL ALMANYA’DA YAŞIYOR
Madımak katliamı davasından yargılanıp mahkûm olan firarilerden dokuzunun Almanya’da yaşadıkları kesinlik kazandı.

 

Almanya, bu dokuz isim için de iade talebinde bulunan Türkiye’ye hiçbirini göndermedi. Eksik dosya ve yetersiz delil gerekçesiyle tümünün iade talebini ret etti.

 

ALMANYA’DA YAŞAYAN KIRMIZI BÜLTENLE ARANAN FİRARİLER

Mehmet Yılmaz, Murat Songür, Vahit Kaynar, Sedat Yıldırım, Muhammed Nuh Kılıç, Ömer Demir, Adem Bayrak ve Eren Ceylan, Adem Ağabektaş.