Londra merkezli düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmalar Merkezi (The Centre for Turkey Studies-CTS-) "Değişen Türkiye'de Din, Toplum ve Siyaset" konulu bir toplantı düzenledi.

 

İngiliz parlamentosunda yapılan ve İşçi Partili milletvekili ve gölge Avrupa Bakanı Emma Reynolds’un ev sahipliği yaptığı toplantıya avukat Şadiye Aslan başkanlık yaptı.

 

Kalabalık bir izleyici kitlesinin takip ettiği toplantıya CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güven Karataş, Doğuş Üniversitesi öğretim üyesi İştar Gözaydın ve Londra King's College öğretim üyesi Bill Park konuşmacı olarak katıldı.

 

ALEVİLER YOK SAYILIYOR

Toplantıda ilk sözü alan CHP milletvekili Müslim Sarı, Türkiye’de siyasi iktidarın kendi din anlayışı dışındaki hiçbir anlayışı hoş karşılamadığını savundu. Özellikle Alevilerin yaşam alanlarının kısıtlandığını ve kamu gelirleri ile finanse edilen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Alevilere hizmet götürmek bir yana, onları yok saydığını, hatta aşağıladığını ifade eden Sarı, Başbakanın konuşmalarının, siyasal iktidarın Türkiye’de nasıl bir mezhep yandaşlığı yaptığının örneği olduğunu kaydetti.

 

AKP iktidarının Sünni olmayan hiç kimseye tahammül edemediğini ileri süren CHP milletvekili, bu anlayışın değişmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Genç milletvekilinin soru-cevap bölümünde, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ ifadesinin, Türkiye’de yaşayan diğer etnik azınlıkları yok sayan bir anlayış olarak değil, üst kimliğe vurgu yapan bir ifade olarak değerlendirilmesi gerektiği yönündeki değerlendirmesi ise tartışma yarattı.

 

SÜNNİLİĞE DAYALI İSLAM ANLAYIŞI EGEMEN

Toplantının bir diğer konuşmacısı din-devlet ilişkileri üzerine çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. İştar Gözaydın oldu. Tanınmış akademisyen konuşmasında Türkiye’de laiklik tartışmalarının Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren iç içe geliştiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın devletin dine ve dinin toplumsal rolü ile örgütlenmesine müdahale etme isteğinin sonucu olduğunu ifade eden Gözaydın, Sünniliğe dayalı İslam anlayışının egemen olduğunu söyledi.

 

YÜKSELEN MUHAFAZAKARLIK

Türkiye üzerine araştırmaları ile tanınan ve toplantıya beraberinde Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ile katıldığı dikkat çeken Bill Park da konuşmasında AKP iktidarı ve yükselen muhafazakarlığı değerlendirdi. AKP’nin rejimin dindarlara yönelik baskılarının sonucu olarak geliştiğini ve iktidara geldiğini aktaran Park, Türkiye’de yakın gelecekte ciddi bir iktidar değişikliği beklemediğini kaydetti.

 

Toplantı sonrası bir açıklamada bulunan CTS Direktörü İbrahim Doğuş, Türkiye’nin siyasal ve sosyal durumuna ilişkin toplantılarının devam edeceğini belirtirken, önümüzdeki aylarda Fuat Keyman, Fehmi Koru gibi akademisyen ve gazetecilerin katılacağı yeni toplantılar için hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Doğuş, faaliyetlerini izlemek isteyenlerin www.ceftus.org web sitesinden takip edebileceklerini hatırlattı.

 

CTS toplantısında CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güven Karataş, Doğuş Üniversitesi öğretim üyesi İştar Gözaydın ve Londra King's College öğretim üyesi Bill Park konuşmacı olarak katıldı.

 

Demokrat Haber Merkezi