Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyareti sırasında polisin orantısız güç kullanmasına Kıbrıslıların tepkisi dinmiyor.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ YARGIYA BAŞVURACAK

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın KKTC ziyaretini protesto etmek isteyen eylemcilerle polis arasında yaşanan olayla ilgili yasal süreç başlatacağını açıkladı.

Diğer sendika ve STK’ların kınama açıklamalarından bazıları şöyle;

Lefkoşa Barosu Başkanı Av. Erdaş Erbilen, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası ve KTHY çadırı önünde “polis terörü” yaşandığını kaydetti ve birçok vatandaşın acımasızca darp edildiğini belirterek, bu durumu kınadı.

KKTC Belediye Emekçileri Sendikası (BES), geçtiğimiz gün yapılan eylemlere güç kullanılması nedeniyle Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve emniyet güçlerini kınadı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gençlik Örgütü Genel Başkanı Haşim Kiracıoğlu, 19 Temmuz’da polisin yasal haklarını kullanmakta olan vatandaşlara yaklaşımının kabul edilebilir olmadığını belirterek, şiddetle kınadı.

Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası Başkanı Tamay Soysan, polisin eylemcilere karşı orantısız güç kullandığını bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını bu davranışlarda bulunan polisler hakkında soruşturma başlatılması gerekliliğini belirtti.

Basın Emekçileri Sendikası Başkanı Kemal Darbaz, yayınladığı basın açıklamasıyla 20 Temmuz kutlamalarında polisin basın emekçilerine yönelik tutumunu protesto etti.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Kadın Örgütü, demokratik haklarını kullanarak eylem yapan kişilerin, özellikle de kadınların polis tarafından darp edilmelerinin ve gereksiz yere tutuklanmalarının asla kabul edilemez olduğunu açıkladı.

KKTC BAŞBAKANINDAN ANARŞİST BENZETMESİ

KKTC Başbakanı İrsen Küçük yaptığı yazılı açıklamada ise polisin müdahalesini normal karşıladı. Küçük: ‘"Polis kuvvetlerimiz ülkemizde demokrasiyi de, asayişi de korumakla mükelleftir. Demokrasimizi yaralayan, ülkede asayişi bozan eylemlere dönük gerekli tedbirleri almakla da yükümlüdür." ifadelerini kullandı.

Sendikal Platform bileşenleri de Başbakanlık ve Polis Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyareti sırasında yaşanan şiddet olaylarının protesto edildiği eylemlerde, kurumlara siyah çelenk de bırakıldı.

GÜNEYDEN DE TEPKİ GELDİ

Kuzey Kıbrıs’tan Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ile Güney Kıbrıs’tan Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL), ortak açıklama yaparak, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler (BM) ve Güvenlik Konseyi kararları, 1977-1979 Doruk Anlaşmaları, 23 Mayıs ve 1 Temmuz 2008 ortak açıklamaları temelinde çözülmesini talep etti.

Ortak açıklamada, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı bazı açıklamaların çözüme katkıdan uzak olduğu ve “çabayı baltaladığı” öne sürüldü. Üç partinin açıklamasında, 19 Temmuz Salı günü Kıbrıslı Türklere karşı saldırıldığı ve tutuklamalar yapıldığı; bunların yasa dışı olduğu ve aynı zamanda ifade özgürlüğü hakkının çiğnendiği ileri sürülerek, “Kıbrıslı Türklerin kimliklerinden şüphe duyulmasının” üç partiyi endişelendirdiği kaydedildi.

“Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Ermeni, Maronit, Latin, tüm Kıbrıslıları, milliyetçi ve şoven güçlere ve taksimi arzulayanlara karşı siyasal araçlarla mücadeleye devam etmeye çağırıyoruz” ifadesi kullanılan ortak açıklamada, üç partinin bu çerçevede mücadeleyi yoğunlaştıracağı vurgulandı.