KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan Sterk TV’de yayınlanan Sela Sor programında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

9 Ocak'ta Paris'te üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesiyle ilgili konuşan Kalkan, Fransız savcısının açıklamasını "geç kalmış ve oldukça yetersiz" olarak nitelendirirken, Kürtlerin 'olay hasıraltı mı edilecek?' endişesi taşıdıklarını söyledi.

Önemli olanın katilin isminin değil; esas olarak kimliği, cinayeti ne amaçla yaptığı ve kimlerin yaptırdığı olduğunu söyleyen Kalkan, "Kürt kurumlarına gitmiş gelmiş deniyor, Sakine Cansız’ı tanımış; olabilir, ama bunları ne amaçla yaptığı önemli. Ne amaçla Kürt kurumlarına girilip çıkıldığı, niçin arkadaşımızın tanındığı, ne yapılmak istendiği önemli. Buradan baktığınızda durum net değildir" dedi ve olayın "PKK içi hesaplaşma, iç infaz" denilerek geçiştirilemeyeceğini söyledi.

Kendi hareketlerine yönelik "planlı bir imha saldırısı" olduğunu söyleyen Kalkan, Paris'te Sakine Cansız'ın öldürülmesi olayını da bunun başlangıcı olarak nitelendirdi.

"ŞAHİN'İN KONUŞMASI BİR CİNAYET İTİRAFIDIR"

Duran Kalkan, AKP Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Şahin’in "Almanya’da da benzeri olabilir açıklamasının da açık bir cinayet itirafı olduğunu söylediği açıklamasında, şöyle konuştu:

“M.Ali Şahin’in sözleri sadece onunla sınırlı değildi. O cümleden önce de söylediği bir cümle vardı ve bence o daha önemliydi. Sakine Cansız arkadaşın adını vererek, ‘2-3 ay önce biz Avrupa makamlarından tutuklanarak iade edilmesini istedik. Ama yapmadılar, iade etmediler; sonunda bu olay oldu. Herkes sonunu gördü’ diyordu. Adeta 'istedik vermediler, vurduk getirdik' demeye getirdiler. Bir cinayet itirafıdır. Bundan daha açık bir şekilde bir insan bir cinayeti işlediğini daha açık nasıl itiraf edebilir? Neden Fransız makamları, savcıları bunu ihbar kabul edip işlem başlatmıyor? AKP Hükümeti M.Ali Şahin hakkında kovuşturma başlatmıyor anlaşılır değildir."

"PKK'Yİ AKP YÖNETİCİLERİ Mİ YÖNETİYOR?"

"İkinci cümle bunun eki olabilir. Belli ki örgütlemiş. Yoksa nereden bilecek. PKK’yi AKP yöneticileri mi yönetiyor? Ama PKK içinde olacakları herkesten önce biliyorlar. Demek ki PKK’nin içine sızmaya çalışmışlar. Ajan-provokatör yerleştirerek, PKK içinde katliamlar yaparak, bunu 'iç çatışmadır' diyerek kamuoyu önünde antipropaganda yaratmaya çalışıyorlar."

"ERDOĞAN'DA PKK YÖNETİCİLERİNİN LİSTESİ VAR"

Tansu Çiller’in "cebimde Kürt işadamlarının listesi var" sözlerini hatırlatan Kalkan, yaptığı konuşmada, "Belli ki Tayyip Erdoğan'ın cebinde de PKK yöneticilerinin listesi var" dedi. Kalkan, olayın bir diğer boyutunun ise panik yaratmak amacı taşıdığını söyledi.

"AJANLARI YAKALADIK"

PKK yönetimini hedef almak üzere yönlendirilmiş ajanları yakaladıklarını açıklayan Kalkan, "konuyla ilgili detayları yakında basınla paylaşacaklarını" söyledi. 

Kalkan, "Bunları yakalamışız. Yakalanmış, soruşturulmuş vaziyette. Yakında bunları basına yansıtacağız. Kamuoyuna sunacağız. Hepsi boşa çıkartılmıştır. AKP hükümeti avucunu yalasın; boşa bekliyor PKK yöneticilerini katlederim diye. Herhalde umut ediyordu; önce dağda benzer sonuçlar ortaya çıkacak; Avrupa ise işin içine karışıp gidecek. Dağdaki boşa çıkınca şimdi Avrupa’da suç üstü yakalanmış durumda," diye konuştu.

"AKP'NİN İMRALI GÖRÜŞMELERİNDE YAKLAŞIMI PROPAGANDAYA DÖNDÜ"

Duran Kalkan, İmralı görüşmeleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Abdullah Öcalan’ın çözüm konusunda ciddi ve kararlı olduğunu ancak aynı yaklaşımın AKP Hükümeti açısından geçerli olmadığını kaydeden Kalkan, "AKP’nin İmralı görüşmelerine yaklaşımı propagandaya döndü. Oy kazanmak, taraftar kazanmak, (...) gerillaya dönük en kapsamlı operasyonları kış boyunca sürdürüyorlar..."

Kalkan, Öcalan'la görüşüldüğünü ancak İmralı'daki koşullar konusunda herhangi bir değişikliğin olmadığını söylediği açıklamasında,  Başbakan Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur, Kürt vatandaşların sorunu vardır" sözlerini, "Kürt halkının varlığını inkar etmenin farklı bir söylemi" olarak gördüğünü söylerken, Başbakan Erdoğan'ın söyleminde sadece demagoji olduğunu ifade etti.

"AKP SEREKANİYE'Yİ ALMAK İSTİYOR?"

Suriye Kürdistan'ındaki (Batı Kürdistan) gelişmelere dair de açıklamalarda bulunan Duran Kalkan, konuyla ilgili olarak, "AKP Serekaniye’yi almak istiyor ya da tampon bölge yaratmak istiyor," dedi. (ANF)