14 Nisan 2009 tarihinde KCK adı altında başlatılan operasyonlar kapsamında açılan davalarda "gizli tanık" sıfatıyla ifade veren kişilerin, emniyette, savcılıkta ve mahkemelerde ifadelerin kendilerine ait olmadığını belirttiği söyleniyor.

Kimi davalarda ise, "gizli tanık" olarak bilinen kişilerin adreslerine de ulaşılmazken, olmayan tanıkların beyanları nedeniyle birçok kişi yıllarca cezaevinde tutuklu olarak yargılanabiliyor; kimi tutuklulara ise, bu ifadeler dayanak yapılarak, onlarca yıla varan cezalar veriliyor.

"GİZLİ TANIK KAPLAN"

"Gizli tanık" beyanları üzerine 8 Mart 2012 tarihinde Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan BDP Siyaset Akademisi’ne yönelik başlatılan operasyon kapsamında gözaltına alınan 27 kişiden 19′u tutuklandı.

Dava kapsamında ilk iki duruşmada 10 kişi tahliye edilirken, 9 kişi ise halen tutuklu olarak yargılanıyor.

"Gizli tanık Kaplan"ın ifadeleri üzerine kurulan davada, Akademi’nin yöneticisi olarak gösterilen Engin Demir hakkında ve diğer yargılanan kişiler için önceki ifadelerinde gizli tanık Kaplan, "Örgütsel eğitim yapılıyor" gibi, birçok beyanda bulunmuştu.

Avukatların talepleri üzerine "Gizli tanık Kaplan" ifadelerinin çoğunu değiştirerek, "Gizli tanık" ifadelerinin kendi beyanları olmadığını ve iddia makamının hazırladığı iddianameye yanlış geçirildiğini söylediği ortaya çıktı.

"SÖYLEDİKLERİM İDDİANAMEYE YANLIŞ GEÇMİŞ"

"Gizli tanık Kaplan"ın, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği ifadelerinin tamamı şöyle:

"Sanıklardan Cavidan Yaman, Kadri Karakaş, İbrahim Halil Yaman’ı tanıyorum. BDP’nin siyaset akademisinde ben de eğitim aldım. Almış olduğumuz eğitimlerde herhangi bir örgütsel ders verilmedi.

Sanık Kadir Karakaş, BDP Ergani parti üyesidir. Siyaset akademisinde ders alıp almadığı konusunda bilgim yoktur. Sanık Cavidan Yaman, Ergani Belediye Meclis üyesidir. Siyaset akademisinde ders alıp almadığını bilmiyorum. Sanık İbrahim Halil Yaman, BDP Ergani ilçe başkanıdır. Siyaset akademisinde ders alıp almadığı konusunda bilgim yoktur. Kent meclisi yapılanması içerisinde bulunup bulunmadığı da bilmiyorum. Sanık Engin Demir’i tanımıyorum. Buna ilişkin herhangi bir teşhis de yapmadım. İddianamede ismi geçen diğer sanıkları da tanımıyorum."

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin "Gizli tanık Kaplan"a 22 Eylül 2011 tarihinde verdiği ifadeleri hatırlatması üzerine gizli tanık Kaplan, "Benim Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki bazı beyanlarım yanlış geçmiştir. Benim şimdiki beyanlarım doğrudur" diye yanıt verdiği görülüyor.

"Gizli tanık Kaplan" iddianamede yer alan ilk ifadesinde, akademide "Örgütsel eğitimin yapıldığı", verilen eğitimlerin "PKK Lideri Abdullah Öcalan2ın talimatı ile yapıldığı" ve bu eğitimlere girenlerden bazılarının "Kent Meclisi" içinde yer aldığı iddia ediliyordu. (evrensel)