Zirve katliamı davasında ‘Deniz Uygar’ kod ismiyle gizli tanık olarak ifade verdikten sonra kimliği deşifre olan İlker Çınar’ın, Ergenekon başta olmak üzere, Balyoz ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturmalarda da ifadeler verdiği ortaya çıktı.

Nurettin Kurt'un Hürriyet'te yer alan haberine göre Özal’ı zehirleyerek öldürdüğü iddiasıyla hakkında ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, İlker Çınar hakkında İçişleri Bakanlığı Tanık Koruma Kurulu Başkanlığı’na suç duyurusunda bulundu.

Ersöz, “Özel eğitilmiş, yönlendirilerek 4 ayrı davada gerçek dışı ifadeler verip haksız yargılanmalara neden olmuş bu şahıs, tanık koruma kapsamına alınmıştır. Çınar’ın tanık koruma tedbirlerinin kaldırılması ve yasal merciler önünde hesap vermesini talep ediyorum” dedi.

Ersöz’ün, avukatı Hulusi Coşkun aracılığıyla verdiği dilekçe şöyle:

“İlker Çınar kamuoyu gündemindeki çok önemli davalarda gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmaya devam etmektedir. Kendisi TSK’da uzman onbaşı iken disiplinsizlik ve alkol suçundan mahkeme kararıyla ihraç edilmiş bir kişidir. Adli makamlara birçok farklı sıfatla dilekçeler yazmış, özellikle TSK’nın aleyhinde yürütülen komplo, kumpas davalarında tercih edilip gizli tanık olarak yönlendirilmiştir. Ergenekon, Balyoz, Zirve Yayınevi cinayetleri ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili davalarda hemen her konuda yalan söyletilmiştir. Uzman onbaşı iken general seviyesindeki kişilerle eşdeğer ilişkilere sokulmuştur. Gizli tanık sıfatına sokularak payelendirilmiştir.”

Özal’ın ölümüyle ilgili davada da tanık krizine yol açan İlker Çınar önce bulunamamış, sonra verdiği kimlik numarası eski bir bakana ait çıkmıştı. Kayıp tanık, 27 Ocak 2014 tarihinde ortaya çıktı.