Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü'nü imzalarken BM’nin kadına karşı şiddetten önce insanlığa karşı cinayetleri önlemesi gerektiğini söyledi. Görmez, ‘kadına karşı şiddeti anlatacak kadar imanımız var hamd olsun’ diyerek BM’den gelecek parayı da almayacağını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Suriye’deki katliam konusunda duyarlılık göstermeye çalışınca tartışılacak bir konuşma yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Din Görevlilerinin Katkısının Sağlanması İşbirliği Protokolü' imzalandı. İmza törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, de katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, törende yaptığı konuşmada, Suriye’de ve Mısır’da yaşanan katliamlara sert tepki gösterdi.

Kadın haklarından kadına karşı şiddetten insan haklarından söz etmenin, bunların lafını etmenin gittikçe zorlaştığı dönemlerden geçildiğini belirten Görmez, "Çünkü insanlık vicdanını kaybediyor. Birkaç gündür hepimiz evlerimizde televizyonlarımızın karşısına kilitlendik, bütün insanlığın nasıl vicdanını kaybetmeye başladığına şahit oluyoruz. Aslında insanoğlunun öldürme macerası Kabil'in, Habil'i öldürmesi ile başlatmıştır. İnsanoğlunun bu en büyük cinayetini bizim elimizdeki kitaplardaki rivayetlere göre bu cinayet Şam'daki Kasyon Tepesi'nde işlenmiş. Biz dünden bugüne Kasyon Tepesi'nde büyük bir insanlık suçunun yeniden işlendiğine şahit oluyoruz. Öncelikle bunu bir vicdan, iman sahibi bir mümin olarak telin etmek her birimizin vazifesi. Ama telin etmek yetmez" diye konuştu.

"MÜSLÜMANLIĞIMIZ VİCDAN ÜRETMEMEYE BAŞLADI"

Asıl üzücü olan birinci hususun insanlık vicdanını kaybettiğini bildiren Görmez, "İkinci husus da Müslümanlığımız vicdan üretmemeye başladı. Çünkü bu cinayetler İslam topraklarında Darussalam olarak bilinen barışın ve esenliğin yurdu olarak bilinen topraklarda ve coğrafyalarda meydana geliyor. Bu büyük cinayetlerle insanlığa karşı işlenen büyük cinayetlerde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bütün insanlığı yeniden kendi vicdanına yaratıcının yüreklerine yerleştirdiği fıtratlarına yerleştirdiği o vicdanlarına sahip çıkmaya davet ediyorum. Bütün Müslümanları da yeniden vicdan üretecek bir dindarlık üretmeye davet ediyorum. Müslümanlar kendi dindarlıklarını yeniden sorgulamak durumunda. Neden Müslümanlığımız vicdan üretmiyor?" sözlerini dile getirdi.

"ULUSLARARASI KURULUŞLAR MEŞRUİYET KRİZİ YAŞIYOR"

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Birleşmiş Milletler projesi nedeniyle biraraya gelindiğini aktaran Görmez, şu ifadeleri kullandı: "BM başta olmak üzere bütün uluslararası kuruluşlar bütün insani kuruluşlar hatta benim de başında bulunduğum kurum dahil olmak üzere toplumlara din ve ahlak öğretmekle yükümlü olan kuruluşlar bugün meşruiyet krizi yaşıyor."

Projenin BM projesi olduğunu aktaran Görmez, bir temsilcisinin de programda olduğuna işaret ederek, BM’nin kadına karşı şiddetten önce insanlığa karşı cinayetleri önlemesi gerektiğini söyledi. Görmez, "İnsanlığa karşı cinayeti önleyemeyen kurumlar, kuruluşlar toplumların kadına karşı şiddeti, insan hakkını, aile içi şiddeti ve benzeri konuları nasıl önleyebilirler?" diye sordu.

"O PARAYI İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA KULLANIN"

BM’ye tepkisi artıran Görmez, bir karar aldığını belirterek, aldığı kararı salondakilerle paylaştı. Görmez, 2010 yılından bu yana kadına şiddete karşı projeyi desteklediğini bizzat kendisinin toplantılara katılarak yönlendirici olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan sonraki en azından Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ilgilendiren kısmında BM'nin bir kuruşunu harcamayacağım. Kabul etmiyorum o parayı. Bunu Diyanet Vakfı'ndan harcayacağım. O parayı insanlığa karşı işlenen büyük suçları ve cinayetleri önlemede kullansın. Bizim kadına karşı şiddeti, insana karşı şefkati ve merhameti toplumumuza milletlerimize anlatacak kadar hem imanımız var hem maneviyatımız var hem de maddiyatımız var Allah'a hamd olsun."