Gazeteci Hrant Dink suikastı davasında yeni tanıklar ortaya çıkmaya devam ediyor. Önceki gün, soruşturmayı yürüten Savcı Muammer Akkaş’a "Barış" koduyla bir gizli tanık ifade verdi.

'GİRESUN JANDARMA BÖLGE KOMUTANI KARADUMAN'IN CİNAYETTE ROLÜ VAR'

Zaman'ın haberine göre, "Barış", tetikçi Ogün Samast’a, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda bazı görevlilerin yardım ettiğini öne sürdü. Dink’in öldürülmesinde, dönemin Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Dursun Ali Karaduman’ın da rol oynadığını iddia eden tanık, Samast’ın, cinayetin ardından Artvin Hopa üzerinden Azerbaycan’a kaçırılmak istendiğini anlattı. Dink’in 2003’te öldürüldüğü döneme kadar da jandarma istihbarat birimleri (JİTEM) tarafından takip edildiğini söyledi.

DİNK'İN JİTEM TARAFINDAN TAKİP EDİLİŞİ

Hrant Dink cinayetini soruşturan Savcı Muammer Akkaş’a ifade veren gizli tanık "Barış", Dink’in JİTEM tarafından takip edildiği iddiasını şu şekilde anlattı:

“2003 veya 2004 yıllarında Hrant Dink, Malatya’nın Arguvan ilçesine festival ve konferanslara katılmak için gitti. JİTEM tarafından planlı ve programlı bir şekilde öldürüldüğü güne kadar takip edildi. Bu eylem planı, Balyoz darbe planı ve Kafes eylem planının ‘Orak’ bölümünde öldürülecekler listesinde veya tutuklanacaklar listesinde var.

Balyoz ve Kafes eylem planında bu cinayet, tutuklamalar ve takip için özel eğitimli iyi silah kullanan, kanunları çok iyi bilen jandarma subay ve astsubaylar görevlendirildi.”

DİNK BAHSEDİLEN TARİHTE FESTİVAL'DE KONUŞMA YAPMIŞTI

Gizli tanığın anlattığı gibi Hrant Dink 5-6 Temmuz 2003 tarihinde 1. Arguvan Türk Festivali’ne katılarak burada düzenlenen panelde konuşma yapmıştı. Dink ile birlikte Oral Çalışlar, Can Dündar, Berhan Şimşek gibi isimler de festivalde konuşmacı idi.

SAMAST'IN İSTANBUL'A GETİRİLİŞİ

Gizli tanık "Barış", Hrant Dink’i öldüren Ogün Samast’ın Trabzon’dan İstanbul’a gelişi ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“Samast, İstanbul’a gelmeden bir gün önce Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’ndan JİTEM’ci bir astsubay, İstanbul’a geldi. Bu astsubay, Samast’ın barınma ihtiyacını karşıladı. Ayrıca Agos Gazetesi çevresinde keşif yaptı. Cinayet günü de Agos yakınlarında cinayeti bizzat izledi. Samast, İstanbul’a gelince İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’ndan bir JİTEM’ci astsubay karşıladı. İstanbul’daki JİTEM’ci astsubay M. otobüs firmasından Ogün Bey adına Artvin Hopa’ya bilet aldı. Samast, cinayetten sonra buradan Azerbaycan’a kaçırılacaktı. Ogün Samast’ın üzerinden, cep telefonunda takılı olan SİM kartın haricinde 2 tane daha SİM kart cezaevi girişindeki aramada bulundu. Ama kartlar daha sonra kaybedildi. Cinayet silahı değiştirildi. Cinayeti işleyen silahla Ogün Samast’ın üzerinde yakalanan silah aynı değil.”

VELİ KÜÇÜK, ALİ ÖZ, ALİ KARADUMAN'IN ROLLERİ

Gizli tanık "Barış"a göre Dink cinayetinde Ergenekon davası tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve eski Trabzon İl Jandarma Komutanı emekli Albay Ali Öz’ün yanı sıra Giresun Jandarma Bölge Komutanı Dursun Ali Karaduman’ın da rolü bulunuyor. Barış, bu iddiasını da şu cümlelerle ifade etti:

“Olaylardan, Karaduman’ın da bilgisi var. Ali Öz’ün ziyaretine sık sık Veli Küçük gelirdi. Küçük, çok özel olarak Öz tarafından karşılanırdı. Yalnız görüşürlerdi. Öz, cinayetten sonra ifadeleri alınan istihbaratçı jandarma personeline ‘Ağzınızı sıkı tutun. Direnin. Bu olay belli bir zaman sonra küllenecek. Dava arada kaynayacak’ dedi.”