Yaklaşık 2 ay önce Rojava'ya giderek YPG saflarına katılan 24 yaşındaki İsveçli genç Jesper Soder, Rojava'da yaşadıklarını ve gördüklerini, IŞİD vahşetini daha önce de sosyal medya aracılığıyla dünya kamuoyuna duyurmak için çalışmalar yürütüyordu. İsveçli YPG savaşçısı son olarak da İsveç halkı ve dünya kamuoyuna yönelik bir mektup kaleme aldı.

Savaşta yaralanan YPG'li Soder, mektubunda, hayatını kurtaran YPG'li bir arkadaşına işaret ederek "Arkadaşlarımdan birisi kendisini benim önüme siper etti. O arkadaşım hayatını kaybetti ve ben kurtuldum. Ben bu halka sonuna kadar bağlıyım," dedi. Soder, yaptığı çağrıda ise, "Hepimizin 'Neden bir şey yapmadım?' diyeceğimiz günler gelecektir. Fakat bugün bir şeyler yapmak için hepinizin bir şansı var. Yaşanan katliamları kabul etmediğinizi gösterin. Bütün İsveçli yurttaşlara ve dünya üzerindeki tüm insanlara çağrım; 'Artık uyanma zamanıdır. Gelecek için savaşmalıyız ki, başkaları yaşayabilsin," dedi.

rojnews.net'te yer alan habere göre, Jesper Soder yazdığı mektupta şunları söyledi:

"Daha önceki çatışma ve savaşları bir kenara bırakın. Ve gelin hep birlikte IŞİD'e karşı, bu evrensel tehdide karşı savaşalım. Hep birlikte daha güçlüyüz. Nasıl bir geçmişe sahip olduğunuz, hangi dine inandığınız ya da derinizin ne renk olduğu önemli değil. IŞİD'e karşı mücadele yürüttüğünüz müddetçe hepiniz bizim bir parçamızsınız. Tüm dünya, çelişkilerini bir kenara koymalı ve daha güzel bir dünya kurmak için çalışmalıyız. Ülkemizi, evimizi, ailemizi, arkadaşlarımızı, yaşamlarımızı, sevgimizi tehdit eden bu düşmanı kökten ortadan kaldırabilmek için birlik olmalıyız.

Herkes bu mücadeleye destek vermelidir. Hepimiz IŞİD'in bu insanlık düşmanı uygulamalarını kabul etmediğimizi göstermeliyiz. Bu güç kendisini İslam taraftarı olarak göstermekte ve gerçek yüzlerini bu maske altında gizlemektedir. Fakat bunlar İslami değil, Müslüman değildir, bunlar sadece suçsuz sivillerin katilleridir.

Hepimizin 'Neden bir şey yapmadım?' diyeceğimiz günler gelecektir. Fakat bugün bir şeyler yapmak için hepinizin bir şansı var. Yaşanan katliamları kabul etmediğinizi gösterin. Bütün İsveçli yurttaşlara ve dünya üzerindeki tüm insanlara çağrım; 'Artık uyanma zamanıdır. Gelecek için savaşmalıyız ki, başkaları yaşayabilsin.

Dostluk ve sevgiyle

Jesper Soder"