İstanbul Cumhuriyet Savcılığı geçtiğimiz günlerde Gezi Direnişi'ne katıldıkları gerekçesiyle 7'si yabancı 255 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Gezi Parkı Eylemleri sırasında polis şiddetine uğradıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan 270 kişi bulunmakta. Bu suç duyuruları Memur Suçları Bürosu'nda, 2013/79334 nolu dosyada bir araya toplanmış durumda. Dosyayla ilgilenen ise Savcı Adnan Çimen; ancak dosyaya dair henüz bir iddianame hazırlanabilmiş değil.

Yurt gazetesinden Taylan Kesanbilici'nin haberine göre; 6 aydır tek bir iddianame olmamasının nedeni, kurulan tek bilirkişi heyetinin de dosyadan çekilmesi.

GÖREVLENDİRME YAPILMIŞTI

Savcı Adnan Çimen suç duyurularının incelenmesi üzerine 21 üniversiteye yazı yazarak hukuk fakültelerinden Bilirkişi Heyeti oluşturulması için birer hukukçu önerilmesini talep etti. Bu yazıya karşılık öneride bulunan üniversitelerden temsilcilerle bir heyet oluşturuldu. Bilirkişi Heyeti'nin Gezi Direnişi'nde polis şiddetine uğrayanların görüntülerini inceleyebilmeleri için teknik laboratuvar hizmetini vermek üzere ise Ulusal Kriminal Büro adında özel bir kurum görevlendirildi.

KENDİ RIZASIYLA ÇEKİLMİŞ!

Yurt Gazetesi'ne göre; Bilirkişi Heyeti'nin dosya ile ilgili üstlendiği görevi kendi rızasıyla bıraktığı öğrenildi. Konuyla ilgili sürecin uzun ve kapsamlı bir süreç olmasından kaynaklı görevi bıraktığını öğrendiğimiz Bilirkişi Heyeti'nin ardından yeni bir heyet oluşturulması için Savcı Adnan Çimen tarafından üniversitelere yeniden yazı gönderildiği öğrenildi.

'TEŞHİS ETMEK MÜMKÜN'

Polis şiddetine uğrayanların dosyasıyla ilgili oluşturulan heyete kriminal laboratuvar desteği verecek olan Ulusal Kriminal Büro'dan bu görüntülerin incelenmesi istenmişti. Bunun üzerine bir televizyon kanalına görüş bildiren Ulusal Kriminal Büro Direktörü Uğur Kurtulan yaralanmalara sebep olan polislerin ya da kişilerin teşhisini yapmanın mümkün olduğunu belirtmişti. Kişilerin kask numarası olmaması ya da yüzlerinin kapalı olması durumunda parmaklarından dahi teşhis yapılabileceğini dile getirmişti. Heyetin görevi bırakması sonucu Savcılık yazısıyla görev Ulusal Kriminal Büro'dan geri alındı.

“DOSYAMIZ TOZLANIYOR”

Dosyada iki müvekkili bulunan ve kendisi de polis şiddetine maruz kalan avukat Aslı Kazan, durumu gazetemize şöyle yorumladı: “Bu dosyaya dair en büyük yanlışın, suç duyurularının hepsinin tek bir dosyada toplanmış olması olduğunu düşünüyorum. Her mağdurun durumunun ayrı ayrı dosyalarda incelenmesi gerekiyor. Bugüne kadar eylemciler hakkında 40 iddianame yazıldı, 308 kişi hakkında kamu davası açıldı, 36 adet de yürüyen soruşturma bulunuyor. Ancak aynı dosyada bulunan 270 mağdurun ve daha sonra suç duyurusunda bulunanların hiçbiri hakkında bir gelişme kaydedilmiş değil. Kısacası dosya Savcılık Kalemi'nin raflarında tozlanıyor."