İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, İletişim Sanatları Kulübü’nün “Dersim’in Kayıp Kızları” belgeseli gösterimi ve söyleşisi içeriğinin uygun olmadığı gerekçesiyle engellendi.

Burhan Tarhan'ın İMC Tv'de yer alan haberine göre, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Dekanlığı, İletişim Sanatları Kulübü öğrencileri tarafından gösterilmek istenilen “İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları” belgeselini içeriğinin uygun olmadığı iddiasıyla gösterime izin vermedi.

Öğrenciler yaptıkları yazılı açıklamada, belgeselin devletin Kültür Bakanlığı’ndan destek almış, yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalden ödülle dönmüş olan projenin önce fiziksel alan yetersizliği ardındansa içeriği nedeniyle sansüre uğradığını söyledi. Kulüp öğrencileri dekanlık, “Böyle bir film İletişim Fakültesi’nde gösterilemez” dediğini belirtti.

Öğrenciler ayrıca yaşadıklarının ilk olmadığını da belirterek “İ.Ü. İlef öğrencileri olarak yaşadığımız skandal ilk değildir. Kulüp kurulurken karşılaştığımız çeşitli bürokratik engellemeler kulüp isminin ve tüzüğünün dekan tarafından değiştirilmesine kadar gitmiştir. Meşru taleplerimiz demokratik olmayan uygulamalarla sabote edilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘İKİ TUTAM SAÇ-DERSİM'İN KAYIP KIZLARI'

Nezahat Gündoğan ve Kazım Gündoğan’ın üç yıl sonunda hazırladığı ‘İki Tutam Saç – Dersim’in Kayıp Kızları’ 1937-38 Dersim harekatıyla birlikte ailelerinden alınarak rütbeli askerlere verilen Dersimli iki kadının öyküsü üzerinden ailelerinden kopartılan Dersimli kadınları anlatıyor.
Çekimleri Adıyaman, Dersim, Bursa ve İstanbul’da gerçekleşen film Huriye Arslan ve Fatma İçin’nin anlatılarıyla başlıyor.

İki kadın, 70 yıl sonra Adıyaman’da buluşup, acılardan, travmalarından, suskun geçirdikleri yıllardan, anne-babalarını, kardeşlerini özlediklerinden bahseder.