Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

İspanya’nın Valencia bölgesindeki Burjassot Kent Meclisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin sunulan önergeyi oy çokluğuyla kabul etti. Compromis Partisi’nin Meclis gündemine taşıdığı önerge, Ocak ayı Meclis genel oturumunda ele alındı. Burjassot Kent Meclisi, Compromis ve Esquerra Unida partililerin sağladığı oy çokluğuyla, 1915 Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ve insanlığa karşı işlenen bu suçun kınandığı önergeyi kabul etti.  

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, önergenin 1915’te yaşananların soykırım olarak tanımlandığı bölümünde şu ifadeler yer aldı: “Bu yıl, 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak tanınan Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü. 1915-1921 tarihlerinde mevcut Türkiye topraklarında, özellikle Jön Türklerin iktidar olduğu dönemde, Ermeni halkına yapılan toplu katliamlar ve tehcirler sonucunda 1.5 milyon Ermeni hayatını kaybetti, iki milyon Ermeni kendi topraklarını terk etmek zorunda bırakıldı ve büyük Ermeni Diasporası’nı yarattı.”

Önergenin, İspanya Dışişleri Bakanlığı’na, Kongre’de yer alan parti gruplarına, Valencia Meclisi’ndeki parti gruplarına, Ermenistan’ın İspanya Büyükelçiliği’ne ve Burjassot’taki sivil toplum kuruluşlarına iletileceği kaydedildi.