Irak Başbakanı Haydar İbadi, Türkiye’nin Irak topraklarındaki askeri varlığı, Bağdat ve Ankara arasında imzalanan anlaşmaya dair açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Her iki ülke arasında 2009 yılında imzalanan protokolde Irak polis güçlerinin bir bölümünün ve o da Türkiye topraklarında eğitilmesi konusunda imza atılmıştı. Protokolün 7'nci maddesinde Türk güçlerine hiçbir şekilde tank ve toplarıyla sınırı geçmelerine izin verilmemiştir ”denildi.

Operasyonun hazırlıkları sürerken, bugün Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin ofisinden dikkat çekici bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Türkiye'nin Irak topraklarındaki askeri varlığına ve Bağdat ile Ankara arasında bu konuda yapılan anlaşmanın içeriğine dikkat çekildi.

PROTOKOLDE SINIR İHLALİ YOK!

Irak ile Türkiye arasında yapılan anlaşmada yalnızca Irak polisinin bir bölümünün Türkiye tarafından eğitilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"2009 yılında Irak ve Türkiye'nin başbakanlarının yaptığı anlaşmada, sınırın geçilmesi gündemde değildi. Her iki ülke arasında 2009 yılında imzalanan protokolde Irak polis güçlerinin bir bölümünün ve o da Türkiye topraklarında eğitilmesi konusunda imza atılmıştı.

Protokolün 7'nci maddesinde Türk güçlerine hiçbir şekilde tank ve toplarıyla sınırı geçmelerine izin verilmemiştir. Bu durum Irak Hükümeti'ne haber verilmeden olmuştur.

Eğer polislerin eğitilmesini tank ve toplarla donatılmış bir ordunun girmesi olarak anlıyorlarsa, o zaman İsrail ordusu da Türkiye topraklarına girebilir. Çünkü Türkiye ile İsrail arasında da askerlerin eğitilmesi konusunda anlaşma bulunmaktadır." 

(Kaynak: DİHA)

TÜRKİYE IŞİD’E KARŞI KURULAN KAOLİSYONUN PARÇASI DEĞİLDİR’

"Türkiye ile yürüttüğümüz görüşmelerde Irak'a güç gönderilmesi gündeme gelmiştir. Fakat bu talep bizim tarafımızdan her şekilde reddedilmiştir, çünkü Irak'ın komşuların gücüne ihtiyacının olmadığını düşünüyoruz. Bu durum bölgede çelişkilerin önünü açacaktır ve Irak olarak biz bu çelişkilerin bir parçası olmayacağız. Türk güçleri IŞİD’e (DAİŞ)karşı mücadele amaçlı kurulan uluslararası koalisyonun bir parçası değildir. Türkiye dışında hiçbir yabancı güç tankları ve zırhlı araçlarıyla Irak topraklarında bulunmamaktadır" 

TÜRKİYE’YE ASLA İZİN VERİLMEDİ

"Irak Hükümeti ne resmi ne de sözlü olarak Türk ordu güçlerinin Irak topraklarına girmesine izin vermemiştir. Ne Başika için ne de başka bir bölge için böyle bir izin verilmemiştir. Türkiye'ye bağlı güçler koalisyon güçleri çerçevesinde Irak topraklarına gelmemiştir."