Sıra Kimde İnisiyatifi, Devrimci Karargah Davası'ndan 500 gündür tutuklu Tuncay Yılmaz, İbrahim Turgut, Semih Aydın, Osman Baha Okar ve Hakan Soytemiz'in serbest bırakılmasını istedi ve 6 Şubat'taki duruşmaya çağrı yaptı.

 

Nilay VARDAR / BİA

 

Sıra Kimde İnisiyatifi, 6 Şubat'ta görülecek Devrimci Karargah Davası'dan 500 gündür tutuklu beş kişinin serbest bırakılmasını istedi.

 

21 Eylül 2010'da Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi(TÖPG) sözcüleri Oğuzhan Kayserilioğlu ve Tuncay Yılmaz, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan, SDP Genel Başkan Yardımcıları Günay Kubilay ve Ecevit Piroğlu, SDP MYK üyesi Ulaş Bayraktaroğlu, TÖPG üyesi Semih Aydın, SDP üyeleri Özgür Cafer Kalafat ve İbrahim Turgut, Red yazarı Hakan Soytemiz,  Bilim ve Gelecek editörü Baha Okar, emekli sendikacı Kemal Hamzaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 13 sosyalist "Devrimci Karargah Örgütü mensubu olmak" suçlaması ile evleri basılarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

 

11 ay sonra 11-12 Ağustos'ta görülen ikinci duruşmada savunma haklarını ilk kez kullandılar ve sekizi tahliye edildi; beşinin tutukluluğuna devam kararı verildi. Üçüncü duruşmada da, tahliye kararı çıkmadı. Tuncay Yılmaz, İbrahim Turgut, Semih Aydın, Osman Baha Okar ve Hakan Soytemiz 500 gündür tutuklu.

 

Sıra Kimde İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde yaptığı basın açıklamasında bu davanın hukuki değil, siyasi olduğunu tutuklu beş kişinin örgütle hiçbir alakası olmadığını belirtti.

 

"Onlar kendi siyasi görüşlerini açıkça savunmakta ve bu doğrultuda kendi örgütleriyle siyasi faaliyet yürütmekteler. Ancak çok açıktır ki bu davada ve benzeri davalarda olduğu gibi bugün Türkiye'de yürütülen tutuklama terörü demokratik ve meşru zeminde faaliyet yürüten siyasi parti, platform ve kişileri, demokratik kitle örgütlerini susturma ve marjinalize etme çabasının bir parçasıdır."

 

"AMAÇ MUHALEFETİ SUSTURMAK"

Dava avukatlarından Züleyha Gülüm, iddianamenin çelişkili gizli tanık ve itirafçı ifadelerine dayandırıldığını belirterek bunun amacının tüm muhalif kesimi içeride tutarak dışarıda faaliyet yürütmesini engellemek olduğunu belirtti.

 

Tutuklanıp serbest bırakılan Oğuzhan Kayserilioğlu, bu örgütle bağlantıları olmadığını bildikleri halde bilinçli olarak tutuklandıklarını belirtti.

 

"12 Eylül askeri darbe döneminde de yargılandım ama şimdi daha farklı bir süreç yaşanıyor. İnsanlar alakaları olmayan örgütlere üye olmakla suçlanıyor. Amaç tüm muhalif kesimi susturarak marjinalize etmektir. Biz de tesadüfen serbest bırakıldık; çünkü diğer arkadaşlarla aynı şeyleri yapıyorduk."

 

İnsan hakları savunucusu Gencay Gürsoy da, insanların eskiden neyle suçlandıklarını bildiklerini ancak şimdi, Stalin dönemi mahkemelerini aratmayacak bir sistem içinde iki yıl cezaevinde tutulduklarını belirtti.

 

14'ü tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması 6 Şubat'ta saat 11:00'de Beşiktaş Adliyesi'nde görülecek.