Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, düşürülen Rus uçağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbuğ, "Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Başbuğ, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübünce düzenlenen ‘Milli Siyaset, Ortadoğu ve Türkiye' konulu konferansa katılmak üzere Erzurum'a geldi.

Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı konferansta, üniversite öğrencileri tek tek aranarak salona alındı. Merkez binasının önünde sinyal kesici jammerlerin bulunması alması dikkat çekti.

Başbuğ, Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun uçak kriziyle tepe noktasına geldiğini ve daha fazla tırmanacağını düşünmediğini dile getirdi.

‘ULUSLARARASI HUKUK AÇISINDAN SUÇ'

Sputnik’in aktardığına göre, her iki tarafın da ilişkileri normale dönüştürmeye istekli olduğunu vurgulayan Başbuğ, "Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin kısa zamanda normale dönme şansının olduğunu düşünüyorum. Rus uçağını düşürdüğünü iddia eden kişi gözaltına alındı. Ben Türkiye olsam onu mahkemeye de çıkartırdım. Çünkü yaptığı iş esasında uluslararası hukuk açısından da suçtur. İki ülke arasındaki ilişki açısından o kişinin mahkemeye çıkarılması gerekiyordu" diye konuştu.

UÇAĞI DÜŞÜREN DEĞİL, PİLOTU ÖLDÜRDÜĞÜ İDDİA EDİLEN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiğini öne sürerek 24 Kasım 2015'te Rus Su-24 uçağını düşürmesiyle ilgili olarak kimse gözaltına alınmadı, Türkiye Rusya'dan özür dilemeyi reddetti. Saldırıya uğrayan uçaktan sağ kurtulan Rus pilotu öldürdüğünü söyleyen Alparslan Çelik, İzmir'de gözaltına alındı. Fakat Alparslan Çelik de pilotu öldürdüğü için değil, 6136 Sayılı Kanun'un 13/2 maddesine göre 'harp silahı bulundurmak' suçundan tutuklandı.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, TSK'nın düşürdüğü Rus uçağının pilotu Oleg Peşkov'un ölümünden sorumlu olan Alparslan Çelik'le ilgili Türkiye'den bir talepte bulunduklarını, fakat Ankara'dan yanıt alamadıklarını söylemişti.