İnsan Hakları Derneği (İHD) merkez yönetim kurulu üyesi ve Özgür Gündem gazetesinin eş genel yayın yönetmeni avukat Eren Keskin’in İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “yurtdışına çıkmamak suretiyle” adli kontrol altına alınmasına İHD tepki gösterdi.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon konuya ilişkin olarak yayımladığı açıklamada, Özgür Gündem aleyhinde başlatılan soruşturma kapsamında ifadesi alınmak üzere son dönemde sık sık adliyeye çağrılan avukat Eren Keskin’e uygulanan baskı ve yıldırma politikalarına dikkat çekti.

Komisyon açıklamasında, “Bugün bağımsızlığını tümüyle yitirmiş olan Türkiye yargısı, insan haklarını savunan düşünce insanlarına ve hukukçularına özel bir düşmanlıkla saldırıyor” dedi.

Komisyon, “İnsan Hakları hukukçularına yargı saldırısının yeni hedefi Eren Keskin” başlıklı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Avukat Eren Keskin, Özgür Gündem eş genel yayın yönetmeni konumu nedeniyle, hakkında açılan 50’den fazla ceza davası yüzünden günlerdir savcılıklara ve mahkemelere ifade vermekte. En son dün, 23 Mart 2016’da, tutuklama talebiyle çıkarıldığı İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi, Eren Keskin’in “yurt dışına çıkamamak suretiyle adli kontrol altına alınması” karar verdi.

Yüklenen suç 3713 Sayılı Terörle Mücadele Yasası’nın 7/1 maddesinde düzenlenen “terör örgütü propagandası yapmak.”

Soruşturmalar ve davalar devam ettiğinden Eren Keskin’in özgürlüğü yargı tehdidi altında olmaya devam ediyor.

Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği’nin eski genel başkan yardımcısı, eski İstanbul Şube başkanı olmasının yanı sıra halen İHD Merkez Yönetim Kurulu üyesidir. Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu’nun kurucusudur. 2004 yılında insan haklarına yönelik çabalarından dolayı Eren Keskin Aachen Barış Ödülü’nü, 2005’te de Esslingen’de Theodor Haecker Politik Cesaret ve Dürüstlük Ödülü’nü almıştır.

Ama Eren Keskin, aynı zamanda, İHD İstanbul Şubesi çatısı altında 20 yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdüren Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’umuzun temel direği, hukukçusu, avukatı, ırkçılık ve ayrımcılık davalarının takipçisi ve mağdurların savunucusudur. Yurtdışında da uluslararası kurumlar nezdinde yıllardır genel olarak insan hakları, özel olarak da Türkiye’de ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadeleyi temsil etmiştir, etmektedir. Burada ve dünyada soykırım kurbanlarının torunları onu, Türkiye’de 1915 Ermeni ve diğer Hristiyan halkların soykırımının tanınması ve inkârına son verilmesi mücadelesinin öncüsü olarak tanırlar. Türkiye ilk kez Ermeni Soykırımı’nın kurumsal ölçekte adı konularak tanındığını, 2005 yılının 24 Nisan’ında İHD İstanbul Şubesi’nin basın toplantısında, onun ağzından duymuştur.

Bugün bağımsızlığını tümüyle yitirmiş olan Türkiye Cumhuriyeti yargısı, insan haklarını savunan düşünce insanlarına ve hukukçularına özel bir düşmanlıkla saldırıyor. İnsan hakları ihlalleri davalarını takip eden, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüren avukatlar birbiri ardına ve de gruplar halinde tutuklanıyor. 

Hatırlatıyoruz: Bu tür baskılar, saldırılar, güç sahiplerinin kendilerince kazandıkları dönemsel ve görünürdeki başarılar dünyanın her yerinde insanlık tarihinin utanç sayfalarında yerini aldı. Türkiye’de de öyle olacak. 

Bu yüzden diyoruz ki: Eren Keskin için vereceğiniz kararların insan hakları mücadelesinde hükmü yoktur, hükmü olmayacaktır. Aslolan ve burada da, dünyada da insan hakları mücadelesi tarihine geçecek olan Eren Keskin’in onurlu, saygın, lekesiz adıdır.” (Demokrat Haber)