Eleştirilen maddeleri TBMM’de kabul edilen ‘İç Güvenlik Paketi’nin her gün yeni bir hükmü tartışılmaya başlanıyor. Tasarının 'polisin vur yetkisini'’ genişleten hükmünün, toplumsal olaylarda göstericileri yaralayan ya da öldüren polislerden soruşturması ve kovuşturması sürenlere ‘af’ getirebileceği belirtiliyor.

Nurcan Gökdemir'in Birgün'de yer alan haberine göre aralarında Gezi Direnişi sırasında katledilenlerin faili olan polislerin büyük bölümü cezasız kalacak.

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın ilk bölümünde yer alan "Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek" hükmü bugüne kadar sayısız örneğine tanık olunan polis şiddetine yasal kılıf oluşturacak.

Polis kurşunu ya da gaz bombası ile öldürüldükleri otopsi raporlarıyla kesinleşmesine karşın çoğunluğunun failinin belli olmadığı bazı cinayetler:

-Abdullah Cömert, Antakya’da polisin attığı gaz fişeği ile öldü. Vurulduğu noktada görev yapan polis şüpheli değil tanık olarak ifade verdi. Polis Ahmet K. tutuksuz olarak yargılanıyor.

- Ahmet Atakan, Antakya’da Gezi Direnişi olayları nedeniyle düzenlenen gösterilerde kafasından az bombası ile vuruldu.

- Berkin Elvan, Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği sonucu başından vurularak öldü. Bölgede görev yapan 20 polisin ifadeleri alındı ancak henüz soruşturmada bir ilerleme olmadı.

- Uğur Kurt, Okmeydanı Cemevi’nde bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken polis tarafından öldürüldü. Polis memuru Sezgin K. tutuksuz yargılanıyor.

- 15 yaşındaki İbrahim Aras, Adana’da polisin öldürdüğü iki kişi ile ilgili protesto eyleminde gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.

- Hakan Buksur, IŞİD’in Kobani saldırısını proteste eyleminde öldürüldü.

- Cudi’ye yönelik operasyonu protesto eyleminde Salih Yiğit, polis kurşununa hedef oldu.

- 18 yaşındaki Rojhat Özel, polis şiddetini protesto gösterilerinde polis tarafından açılan ateş sonucu öldürüldü.

- 16 yaşındaki Kadir Çakmak, polisin operasyon yaptığı sırada üç kurşunla öldürüldü. Polis olayın ardından çevrede bulunan dükkanların kameralarını topladı.

- Cizre’de 14 yaşındaki Ümit Kurt polis ateşi sonucu öldü. Polis memuru M.Ş. ‘’Hedef alarak vurdum’’ demesine karşın tutuksuz yargılanıyor.

- Cizre’de polisin açtığı ateş sonucu 12 yaşındaki Nihat Kazanhan öldürüldü. Olayda bir polis tutuklu yargılanıyor. Özel Harekat Polisi Mehmet Nurbaki Göçmez tutuklu yargılanıyor.