Hrant Dink cinayeti davasında yeni celse 20-21-23 Haziran tarihlerinde görülecek.

Sabah saat 10.00’da başlayan davada aralarında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Emniyeti eski Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat Dairesi eski Başkanları Ramazan Akyürek, Sabri Uzun, Ahmet İlhan Güler, Trabzon Emniyeti Eski Müdürü Reşat Altay’ın bulunduğu kamu görevlilerinin yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmalar üç gün boyunca devam edecek.

ZENİT: DİNK’İN ÖLDÜRÜLECEĞİNİ BİLDİRDİM

Duruşmada polis Muhittin Zenit'in savunması alındı.

Zenit savunmasından “Görev yaptığım süre içinde hazırladığım F4 raporu cinayetin engellenmesi için en somut stratejik istihbarat çalışmasıdır” diyen Zenit, F3-F4 raporlarında Dink'in öldürüleceğini bizzat kendisinin yazdığını aktardı.

Örgüt üyeliği, tasarlayarak öldürme iddialarını reddeden Zenit “Eğer örgüt üyesi olsaydım, örgütün eylemini sabote edecek şekilde neden 10 ay önceden Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürmekte kararlı olduğunu devlete bildireyim” dedi.

Zenit, 19 Nisan'daki duruşmada "Dink cinayetine devlet olarak göz yumduk" demişti.

Kayıp olduğu iddia edilen F5 raporları ile ilgili bilgisi olmadığını söyleyen Zenit, cinayetten 1 saat 45 dakika sonra Erhan Tuncel ile yaptığı telefon konuşmasının ise “algı operasyonu” için basına sızdırıldığını iddia etti.

Zenit şöyle konuştu:

“O konuşma yüzünden örseleniyorum. Kimse 'Zenit bilgi toplamış' demiyor. Her dönem aleyhime kullanılıyor bu konuşma. Meslektaşlarım yüzünden bu görüşme nedeniyle hedef yapıldım. Karşımdaki elemanı konuşturmaya çalışıyorum. Cinayeti önlemeyen kişiler bu görüşmeyi sızdırarak beni mağdur etmişlerdir. İlk günden biliyorlardı raporda yazdığımı."

Konuşmanın “istihbarat sanatı” olduğunu söyleyen “Ben Dink'in nasıl öldürüldüğünü televizyondan öğrenmiştim. O konuşma boyunca Erhan Tuncel'i zarflıyordum” diye konuştu.

Zenit, "Kitaplar yazıp rant elde eden gezeteciler vardı. Ben Hrant Dink'i ondan daha çok seviyorum. Dink bu ülke için zararlı bir insan değildi. Bu yüzden hedef seçildi zaten" dedi.

Duruşma, Zenit'in sorgusuyla devam edecek. Duruşmalar, 21 Haziran (Salı) ve 23 Haziran (Perşembe) de devam edecek.

Birleştirilen Dink cinayeti davasının ikinci duruşması 24-25-26 Mayıs tarihlerinde görülmüştü.

İlk iki gün kamu görevlileriyle ilgili iddianamenin yanı sıra, dava dosyasıyla birleştirilen Mülkiye eski Müfettişlerinden ve halen Ordu Vali Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Ali Özkılıç hakkında kabul edilen iddianame de okunmuştu.

Üçüncü günde, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay savunma yapmıştı.

(Kaynak: Bianet)