HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, gündeme getirdiği suikast iddiasıyla ilgili olarak "Türkiye’nin hedef gösterdiği, sansasyon yaratacak bir suikastle ilgili üç suikastçinin devrede olduğuna dair net bir istihbarat var" ifadesini kullandı. 

Paylan, yurt dışında yaşamak zorunda bırakılan binlerce akademisyen, gazeteci, siyasetçi, kanaat önderine yönelik suikast girişiminde bulunulacağına dair istihbarat aldığını söylemiş, Almanya polisi de bu iddiaları doğrulamıştı.

"Şu an yeni Türk Gladio’sunun suikastler konusunda devrede olduğunu düşünüyorum" diyen HDP'li Garo Paylan'ın Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'a verdiği söyleşisinin bir bölümü şöyle: 

Dün duyurduğunuz bilgiye göre politik nedenlerle Avrupa’ya göç etmiş bazı muhaliflere yönelik suikast hazırlığı var. Bu istihbaratı aldığınız kaynaklarınız sağlam mı?

Kaynaklar çoksağlam. Bu istihbarat geçen hafta Avrupa’dan geldi ve ben bunu çeşitli kaynaklardan doğrulattım. Sizinle söyleşiden hemen önce aldığım bilgiye göre Alman resmi makamları da bunu doğruladı. Ortada sadece istihbarat değil, bu doğrultuda alınmış tedbirler de var.

'BELLİ KİŞİLER KORUMA ALTINDA'

Ne tür tedbirler?

Avrupa’da şu an belli kişiler koruma altına alındı. Belli kurumlara yönelik muhtemel saldırı konusunda da teyakkuz halindeler.

Elinizdeki somut bilgiler neler?

Türkiye’nin hedef gösterdiği, sansasyon yaratacak bir suikastla ilgili üç suikastçının devrede olduğuna dair net bir istihbarat var.

'BİR KALEMŞÖRÜN MİT'İ SUİKASTA DAVET ETMESİ ŞÜPHELERİ ARTIRDI'

Üç suikastçı bir kişi için mi üç kişi için mi devrede?

Bunu bilmiyoruz ama ellerinde belli kişilerden oluşan bir liste var. Sansasyon yaratabilecek isimlerin kimler olduğunu düşündüğünüzde, aklımıza gelen ilk kişileri sayabilirsiniz. Dediğim gibi, Türkiye’de belli güç odaklarının yönlendirmesiyle, Ogün Samast’vari üç suikastçı olduğunu biliyoruz. AKP’li bir milletvekilinin Almanya’daki bir grupla ilişkileri, bir kalemşörün televizyon ekranlarında MİT’i ve suikastçıları göreve davet etmesi de şüphelerimizi artırıyor.

Bu konuda hükümetle herhangi bir temasınız oldu mu?

Tabii. İlgili üç bakanlıkla görüştüm.

Hangi bakanlıklar?

İsimlerini açıklamayacağım ama ilgili üç bakanla temasa geçtim. Keza MİT’le de en üst düzeyde temasa geçip elimdeki bütün bilgileri ilettim. Eğer devlet ve MİT içinde bir yapı bunlara yol veriyorsa, bunların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledim. Hükümet veya devlet içinde birileri bu suikastçılara yol veriyor ve hedefe konanlar için “hadleri bildirilsin” diyor olabilir. Ama devlet içinde hâlâ “iyi insanlar” varsa, ki bu tip cinayetleri istemeyenlerin olduğunu biliyorum, bunu durdurmalılar.

Hrant Dink cinayetinde bu mekanizma işlemedi. Devlet içinde pek çok güç odağı vardı ve o günlerde Türk düşmanı olarak yaftalanan Hrant Dink’e karşı tüm siyaset kurumu, medya, yargı ve bürokrasi aynı hizaya dizilmişti. Kimi bu cinayeti organize ediyordu, kimi bildiği halde yol veriyordu; siyasetçiler ve medya da cinayetin altyapısını hazırlıyordu. Dink cinayeti karşısında bütün bu aktörlerin ayrı ayrı ajandası vardı. Bazıları bu cinayetin sonuçlarına göre güç devşirme planları yapıyordu. Ben Avrupa’daki Türkiye vatandaşı kişilere yönelik suikast planlarında da Dink cinayetindekine benzer bir dinamiğin devrede olduğunu düşünüyorum.

GLADİO KARŞIMIZA ERGENEKON VEYA FETÖ OLARAK ÇIKABİLİYOR

Tüm bu planların şu anki temel aktörleri kimler peki?

Aslında hepimiz tanıyoruz: Ceberut devlet anlayışı. Yani 1990’ların faili meçhullerini yapan, Hrant Dink’i öldüren, Danıştay, Santoro cinayetlerini gerçekleştiren, AKP iktidarıyla güç savaşına girdikten sonra barış sürecini dinamitleyip darbe dinamiğini devreye sokan yapı.

Bu yapıya daha önce Ergenekon adı veriliyordu ki, o darbe dinamiğini yargılayamadık. Daha sonra FETÖ denen yapıdan söz etmeye başladık. Ama aslında bahsettiğimiz şey, Türkiye’nin Gladio’sudur. Batılı pek çok devlet kendi Gladio’suyla hesaplaştı ama biz bu hesaplaşmayı yapmadık.

Bu yapı bir dönem Ergenekon, bir dönem FETÖ diye karşımıza çıkabiliyor. Ama şu an yeni bir Gladio, suikast planlarıyla hem güvenlikçi devleti tahkim etmek hem de yeni güç hesaplaşmalarını başlatmak istiyor. Ergenekoncu denilenler, şu an Fethullahçı denilenlerden intikamlarını alıyor. Bahsettiğim suikast planında kripto FETÖ’cüler, eski Ergenekoncular veya başka başka aktörler devrede olabilir. Ama esas mesela, bu Gladio yapılanmasının yeniden, bildik yöntemlerle darbe ve kaos planlarını devreye sokmuş olmasıdır. Şu an yeni Türk Gladio’sunun suikastler konusunda devrede olduğunu düşünüyorum.

Kaynak: Gazete Duvar