Referandumda sandıkları korumak için kurulan HAYIR ve Ötesi, referandumda yaşanan usulsüzlüklere ve hukuksuzluklara ilişkin bir açıklama yayınladı.

‘FİİLİ DURUM YARATMA ÇABASI’

Açıklamada, "Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından yapılan açıklamalar hukuki temelden yoksundur ve geçersizdir" denildi.

Açıklamada, "Binlerce sandıkla ilgili şaibenin bulunduğu bir ortamda Yüksek Seçim Kurulu ve iktidar mensubu isimler tarafından, halkoylamasının sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamalar da bizim nezdimizde fiili durum yaratma çabalarıdır. Olağanüstü Hal koşullarında ve haksız rekabet koşullarında yapılan halkoylaması, 16 Nisan günü yaşanan garabetlerle de lekelenmiştir." ifadeleri yer aldı.

AÇIKLAMALAR GEÇERSİZDİR’

HAYIR ve Ötesi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Değerli yurttaşlar,

16 Nisan Anayasa Değişikliği Halkoylaması sonuçları henüz resmiyet kazanmamıştır.

Yüksek Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından yapılan açıklamalar hukuki temelden yoksundur ve geçersizdir.

Halkoylamasında mühürsüz oy pusulalarının kullanıldığı bilinmektedir.

Konu hakkında mevzuat açıktır. Seçim Kanunu’nun 98. maddesinde ve Yüksek Seçim Kurulu’nun hazırladığı genelge ve bilgilendirme metinlerinde “mühürsüz pusula ve zarfların geçersiz sayılacağı” net bir şekilde belirtilmiştir.

Buna rağmen aynı YSK, henüz oy verme işlemi bitmeden yaptığı açıklama ile “mühürsüz pusula ve zarfların da kabul edileceğini” ilan etmiştir.

Kanuna aykırılık içeren bu açıklama, oy verme işleminin bitmemiş olduğu saatlerde yapılması itibariyle de “suça teşvik” niteliğindedir.

Oy verme işlemi, bu yanlış ve geçersiz açıklamanın gölgesinde sona ermiş ve ikinci manipülasyon, halkın vergileriyle çalışan bir devlet kurumu olan Anadolu Ajansı tarafından yapılmıştır.

‘ANADOLU AJANSI YANILTICI BİR BİÇİMDE SONUÇLARI AÇIKLADI’

Anadolu Ajansı ve ajansın geçtiği veriler üzerinden haber yapan tüm yayın kuruluşları, sandık sonuçlarını yanıltıcı şekilde vermeye başlamıştır.

Oy verme işlemi erken biten Doğu illerinden alınan sandık sonuçlarından itibaren hep “EVET” oyları öndeymiş gibi bir hava yaratılmıştır.

Oysa gönüllülerimiz üzerinden gelen veriler göstermektedir ki, Türkiye’nin Doğusu da Batısı da çok güçlü bir şekilde HAYIR demiştir.

Anadolu Ajansı’nın istatistik, siyaset bilimi, gazetecilik gibi temel bilimsel ya da profesyonel uzmanlıklarla en ufak bir ilgisi olmayan çalışması tamamen iktidarca çıkması istenen “EVET” sonucunun zeminini hazırlamak ve halkımızın sandıkları koruma motivasyonunu kırmak amaçlıdır.

Son olarak, binlerce sandıkla ilgili şaibenin bulunduğu bir ortamda Yüksek Seçim Kurulu ve iktidar mensubu isimler tarafından, halkoylamasının sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamalar da bizim nezdimizde fiili durum yaratma çabalarıdır.

Olağanüstü Hal koşullarında ve haksız rekabet koşullarında yapılan halkoylaması, 16 Nisan günü yaşanan garabetlerle de lekelenmiştir.

16 Nisan Halkoylaması’nın sonucuna ilişkin YSK ve devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar geçersizdir.

‘FİİLEN GİZLİ SAYIM YAPILMIŞTIR’

Türkiye çapında binlerce gönüllünün emeği ve desteğiyle çalışmalarını sürdüren HAYIR ve Ötesi, mühürsüz pusulalar olayı dışında da çeşitli ciddi usulsüzlükler tespit etmiştir.

Pek çok sandıkta gözlemcilerin veya yurttaşların sayım sürecini izlemeleri engellenmiş, fiilen “gizli sayım” yapılmıştır.

Yine, daha önce muhalefetin oy aldığı yüzlerce seçim bölgelerinde “0” (sıfır) “HAYIR” oyuna rastlanmış olması “gizli sayım” gerçeğiyle birlikte şüpheleri artırmaktadır.

Gönüllülerimizden gelen tutanakların sistemimize yüklenmesi, yani veri girişi, ile girilen tutanakların analizi işlemlerimiz sürmektedir.

Avukatlarımız gerekli itirazlar için hazırlıklarını yapmaktadır.

Halkoylamasına ilişkin raporumuz en kısa sürede açıklanacaktır. AKP güdümündeki devlet kurumlarının açıklamalarına itibar edilmemeli, HAYIR ve Ötesi ve dost kurum ve kuruluşlardan gelecek açıklamalar dikkate alınmalıdır.

Saygılarımızla,"