Haseke’de YPG güçleri ile Esad hükümetine bağlı Ulusal Savunma Güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin geçtiği bilgiye göre çatışmalarda şu ana kadar 8 YPG ve yerel Asayiş üyesi yaşamını yitirdi. Ulusal Savunma Güçleri’nden de 9 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Haseke’nin Aziziye mahallesindeki Asayiş binası bölgesinde şiddetli çatışmaların devam ettiği bildirildi. Çatışmalar, Haseke’nin Talaya ve Xişman bölgelerinde de sürüyor.

Esad’a bağlı güçler tarafından taranan mahallelerde de halkın zorunlu göçe tabi kaldığı bildiriliyor.

YPG AÇIKLAMASI

YPG Basın Merkezi’nden konuya ilişkin bugün gündüz saatlerinde yapılan açıklama şöyleydi: “YPG/YPJ savaşçılarımız ve Asayiş güçleri ile faşist Baas güçleri arasında Hasekê'de dün başlayan çatışmalar yoğun bir biçimde devam ediyor. Çatışmalar özellikle kentin doğusunda bulunan Talaya kampı, Xişman ve kent merkezindeki Hayr Eskerî de bulunan Hastane bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Rejim güçleri, tank ve ağır silahlarla Kürt mahallelerini bombalamaya devam etmektedir. Çatışmalarda onlarca rejim askeri öldürülmüştür. Asayiş güçleri ve YPG/YPJ savaşçılarımızın sergilediği kahramanca direnişle rejim güçlerinin tüm saldırıları geri püskürtülmüştür. Çatışmalar yoğun bir biçimde devam etmektedir.

IŞİD SALDIRILARDAN MEMNUN

Eyaletin güney bölgelerinde belli kesimleri elinde bulunduran IŞİD’in de saldırıları sürüyor. Yakın Doğu Haber Suriye Analisti Hasan Sivri, konuya ilişkin kaleme aldığı yazıda “IŞİD, YPG'nin ‘rejim yanlısı’ olduğunu düşünürken, Haseke'deki çatışmaları ''rejimin uzantılarının kent içindeki nüfuz savaşı'' olarak tanımlıyor. Son 6 aydır Haseke'de Suriye ordusu ve YPG tarafından ciddi darbeler alan IŞİD, Haseke'deki son çatışmaları kendi açısından olumlu buluyor” ifadelerini kullandı.

'İRAN PARMAĞI' İDDİASI

ANF’den Arzu Demir ise Haseke’deki çatışmalara dair analizinde şu vurguları yaptı: “Saldırının zamanlaması çok dikkat çekici. PYD Eş Başkanı Salih Müslim, bir süredir Moskova'da Rusya ile görüşmeler gerçekleştiriyor. Müslim'den önce de HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın Rusya'ya ziyareti olmuştu. Rusya'nın Suriye savaşında Esad'tan yana tutum aldığı ortada. Bu nedenle Moskova'da yapılan görüşmeler, Rojava Özerk Yönetimi'nin -görüşen kişi hükümet yerine PYD Lideri Müslim de olsa- Rusya tarafından tanındığı anlamına gelirken, Suriye rejimi ile dolaylı görüşmelerin yapıldığı şeklinde de yorumlanabilir.

Hesekê saldırısı Moskova'daki görüşmeler ile birlikte değerlendirildiğinde iki olasılık var.

Birincisi, rejim, görüşme sürecinde varlığını hissettirmek, Kürt yönetiminin siyasi ve askeri etki alanını daraltmak istiyor.

İkinci olasılığı ise Batı ve ABD'nin Suriye'deki savaşa yaklaşımı ile birlikte değerlendirmekte fayda var. Son süreçte, Batı'nın ve ABD'nin Esad rejimine yönelik düne göre daha ılımlı yaklaşımları ortada. Bu yakınlaşmanın İran'ı rahatsız ettiğini tahmin etmek zor olmasa gerek. Suriye'nin İran dışındaki diğer devletlerle yakınlaşması demek, İran'ın etki alanının daralması demek. Unutmayalım ki, Suriye savaşı aynı zamanda bir İran savaşı.