Halil Ergün, Hürriyet'ten İzzet Çapa'ya konuştu. Verdiği röportajda Gezi direnişini de değerlendiren Ergün, sivil itaatsizliği desteklediğini, polis şiddetini ise her zaman eleştirdiğini belirtti.

Ergün, Gezi direnişi sırasında alanlarda yer alan ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganlarını dillendirenleri işaret ederek, "İttihatçılıklara karnımız tok artık" dedi.

Halil Ergün, Gezi direnişinde olduğu gibi, bu tip sivil başkaldırıların demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu belirtti.

İşte röportajın ilgili kısmı:

Gezi olayları sırasında Başbakan’ı aradığınız söyleniyor. Doğru mu bu?

- Başbakan’a ulaşmaya çalıştım ama Fas’ta olduğu için başaramadım.

Çünkü Çarşı’nın harekete geçtiği gün “Bu akşam kan dökülebilir” diye bir telefon aldım. Sonra Bülent Arınç’ı, Hüseyin Çelik’i aradım, onlardan da ses çıkmadı. Hüseyin Bey ertesi sabah döndü. Ama bir gece önce olan olmuştu.

 “Çapulcuları” destekliyor musunuz?

- Sivil itaatsizliği savunuyorum. Ezeli muhalefetteniz. Başkaldırıyı seven bir adamım, kültürüm de bunun üzerine oturmuş zaten. Oradaki insanları sonuna kadar savundum ve hep polis şiddetini eleştirdim. Tabii polis de görevini yapacak ama vur dediğinde öldür noktasına gelince buna şiddetle karşı çıkarım.

"'KEMAL'İN ASKERLERİYİZ' GİBİ İTTİHATÇILIKLARA KARNIMIZ TOK"

İstediğim cevabı alamadım, biraz daha açar mısınız?

- İtiraf etmeliyim ki son eylemleri pek benimseyemedim. Başkaldırı kültürü kendi hayatını talep eder. Ama bunu tencere tava çalarak, eline bayrakları alarak yapamazsın. Eline bayrak alan kendini haklı sanıyor. Hem sonra kim kime bayrak sallıyor Türkiye’de?

Kim kime?

- Artık her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Eskiden yatılı okulda siyah beyaz, soluk bir Atatürk resminin altında öyle şeyler ezberlettiler ki bize. Yemekhanelerde, yatakhanelerde hep bu baskıyla yaşadık.

Tam olarak neye karşı bu yakınma?

- Kimse kusura bakmasın, Mustafa Kemal tabii ki çok değerli bir insandır, ama “Kemal’in askerleri” falan gibi ittihatçılıklara karnımız tok artık. Ben bir imparatorluk çocuğuyum, Mustafa Kemal de bir Osmanlı paşasıdır.

Onu seviyorum ama neden eleştirmeyeyim? Atatürk yerine de Mustafa Kemal demeyi daha güzel buluyorum. Gazi Mustafa Kemal ne güzel bir isim değil mi?

"SİVİL BAŞKALDIRI DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR"

Halil Ergün, "Demokrasinin olmazsa olmazlarındandır bu sivil başkaldırılar. Bugün Başbakan Erdoğan olur, yarın başka birisi. Artık yeryüzü de, Türkiye de değişiyor. Herkes buna hazır olmalı. Daha çok başkaldırılar olacak. Ama hepsini tadında ve zamanında yapmak lazım," diyerek bir kez daha Gezi ve benzeri 'sivil başkaldırılar'ı desteklediğini belirtti.

Röportajın tamamını okumak için tıklayınız.