Yannis Vasilis Yaylalı / Demokrat Haber 

Roboskili aileler 272 . haftasında da tuttukları Adalet nöbeti için kaybettikleri yakınlarının mezarları başındaydılar. Aileler adına bu haftaki 'Persembe Değerlendirmesi'ni yine Roboski katliamında kardeşi Serhat'ı(15) kaybeden Veli Encu gerçekleştirdi.

Halepçe katliamının 29.yıldönümü vesilesiyle Halepçe'yi şu sözler ile hatırlattı "Halepçe’nin hesabını vermeyen, kendisine hesap sorulamayacağını zanneden Saddam diktatörünün sonu; “zulm ile âbâd olanın âhiri berbâd olur” sözünün hakikatini bir kere daha göstermiştir. "  Halepçe’nin küçük kardeşi olarak niteledikleri  Roboskî için Saddam kibri gösterenler bunu yeniden düşünmelidirler hatirlatmasini yaptıktan sonra aileler  "Bizim “adalet”in yerini bulmasından gayrı talebimiz yok. Roboskî’yi Ankara’nın dehlizlerinde kaybetmeye çalışanlara, karşı mücadelemiz devam edecek" Dedi

'Roboski katliaminin gerçekleştiği günden bugüne kadar' kendileri ile dayanışma hâlinde olan Insan Hakları Derneği Genel başkan yardımcısı Raci Bilici'nin dün polisler tarafından evinde gözaltına alınmasını protesto eden aileler bir an önce Raci Bilici'nin serbest bırakılması çağrısında bulundular. 

Encu'nun açıklaması şöyle: 

"Tam 29 yıl önce bugün, 16 Mart 1988’de Irak rejimi onlarca uçak ve helikopterle Halepçe’de büyük bir katliam gerçekleştirdi. İnsanlığın utanç tarihine kara harflerle yazılmış bu katliamda çoğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi zehirlenerek ya da yanarak ölmüş, onun yaklaşık iki katı kadar insan da ağır derecede yaralanmış, on binlerce insan göç etmek zorunda kalmıştı.

Ne Halepçe ilktir ne de Roboskî sondur. Ortadoğu başta olmak üzere, Amerika kıtasından Avustralya’ya, Avrupa’dan Uzak Doğu’ya, dünyanın hemen her yerinde masumlar zalimlerin gazabına uğramışlar ve uğramaya devam ediyorlar.

Halepçe’nin hesabını vermeyen, kendisine hesap sorulamayacağını zanneden Saddam diktatörünün sonu; “zulm ile âbâd olanın âhiri berbâd olur” sözünün hakikatini bir kere daha göstermiştir. Halepçe’nin küçük kardeşi Roboskî için Saddam ile benzer kibri taşıyanlar bu sözü yeniden düşünmelidirler. Bizim “adalet”in yerini bulmasından gayrı talebimiz yok. Roboskî’yi Ankara’nın dehlizlerinde kaybetmeye çalışanlara, karşı mücadelemiz devam edecek.

Uluslar arası kamuoyuna, Halepçelere, Roboskîlere karşı sessiz kalmamaları çağrısını yineliyoruz. Yeni katliamların yaşanmaması ancak böyle mümkün olabilir.

Uluslar arası devletler ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Halepçe’yi soykırım olarak tanımaya çağırıyoruz. Lakin Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti önce Roboskî katliamının sorumlularını açığa çıkarıp cezalandırmalıdır!

İNSAN HAKLARINI  KORUMAK SUÇ İSE BIZDE O SUÇU IŞLEDİK

272.hafta basın açıklamamızı sonlandırmadan önce dün evine yapılan baskınla gözaltına alınan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici'nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Roboski katliaminin gerçekleştiği  günden bugüne kadar bizlerle destek ve dayanışma içinde olmuştur.İnsan haklarını korumak suç ise bizde o suçu işledik.

Roboski katliamınin faillerinin cezalandırılmak yerine bugün Roboski İçin mücadele eden biz aileler ve bizlerle dayanışma mücadelesini gösterenler gözaltına alınıp tutuklanıyor,baskı ve zulüm politikaları ile cezalandırılıyor.