Hakkari Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Merzan Mahallesi'ndeki okulun adının, Hakkari'nin Kürtçe ismi olan 'Çölemerik' olarak değiştirildiği bildirildi. Açıklamada, 1988 yılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi 'ne bağlı olarak kurulan yüksekokulun, 2008 yılından itibaren Hakkari Üniversitesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürdüğü anımsatılarak, şöyle denildi: 

 

“Hakkari Üniversitesi Rektörlüğü 7 Haziran 2012 tarihinde Hakkari Meslek Yüksekokulu'nun adının 'Çölemerik Meslek Yüksekokulu' olarak değiştirilmesi amacıyla Yüksek Öğretim Genel Kurulu'na bir teklifte bulundu. Yüksek Öğretim Genel Kurulu'nca yapılan incelemeler sonucunda okulun adının Çölemerik Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmesi uygun görüldü.” 

 

Rektörlüğün deforme ederek “Çölemerik” olarak ifade ettiği Hakkari’nin Kürtçe adı “Colemêrg” ve Kürtçe alfabede “ö” yer almıyor.

 

DEVLETE SERBEST BELEDİYE’YE YASAK

Hakkari’de devlet üniversiteye Türkçeleştirilmiş Kürtçe isim verirken Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi tarafından 4 yıl önce yapılan Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nin ismi yasaklandı. Böylece devlet "Kürtçe isim verilecekse onu da ben veririm" demiş oldu.

 

Kayapınar Kaymakamlığı'nın Belediye Meclisi'nin aldığı kararı iptal için İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, mahkeme "Cegerxwin" isminin Türk Dil Kurumu sözlüğünde bulunmadığını ve yabancı dil kurallarına göre teşkil edildiğini belirterek ismin yasaklanmasına hükmetti. Mahkeme aynı şekilde 19 parka verilen ve çoğu Kürtçe isimlerin de iptal edilmesini kararlaştırdı.