Görevden alınan Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü.

İmret hakkında beyanlarda bulunan Salih Acar, polisin baskı ve şiddet altında belgeyi kendisine imzalattığını söyledi.

Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret'in "Örgüt propagandası yapmak", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ile "Halkı kin ve düşmanlığa alenen teşvik etme" iddiaları ile yargılandığı davanın ilk duruşması Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

İmret'in 28 Ağustos 2015 tarihinde İngilizce yayın yapan Vice News yayın kuruluşuna verdiği röportajda iddia edilen, "Türkiye'de bir iç savaş vardır. Eğer barış olacak ise Cizre'den başlar, savaş olacak ise yine Cizre'den başlar" ifadelerinin kendisine ait olup olmadığını soruldu.

‘VERDİĞİM RÖPORTAJ YANLIŞ VERİLEREK ÇARPITILMIŞ’

Bu söylemlerin kendisine ait olmadığını belirten İmret, muhabirin kente geldiğinde birlikte sohbet ettiklerini ve yazılanların muhabirin yorumlarını da katmasıyla çıktığını belirtti.

Görüşmede tekrar barış sürecine dönülmesi gerektiğini ifade ettiğini kaydeden İmret, “Barış sürecinin sona ermesiyle birçok ölüm ve sıkıntıların yaşadığını belirtmek istedim. Ancak verdiğim röportaj yanlış verilerek çarpıtılmış” dedi.

Röportajın yayınlanmasından sonra Vicenews muhabirleriyle dolaylı olarak görüştüklerini ifade eden İmret, görüşmenin ardından haberin resmi sitede düzeltildiğini aktardı.

Salih Acar isimli şahsın, PKK'nin Cizre sorumlusu “Maho” isimli bir kişiyle birebir görüştüğü iddialarına ilişkin ise İmret, "Bana sunmuş olduğunu ve hakkımda ifade veren Salih Acar isimli şahsı tanımıyorum. Kendisi daha önce belediye görevlisiydi. Ancak ikinci bir eşle evlendiği için görevine son verildi. İfadesinde yer verdiği 'Maho' isimli kişiyi de tanımıyorum" diye belirtti.

'ŞİDDET ALTINDA BELGEYİ İMZALATTILAR'

Duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlanan Salih Acar ise, "Ben böyle bir ifade vermedim. Leyla İmret'i sadece Belediye Başkanı olarak tanıyorum. Kendisine oy da verdim. 'Maho' denen adamı da tanımıyorum. Yasak sürecinde gözaltına alındım ve bana insanlık dışı muamele yapıldı. Baskı ve şiddet altında bana verilen belgeye imza attım. Savcılığın vermiş olduğu teşhis tutanağındaki beyanı kabul etmiyorum" dedi.

'HAKKIMDAKİ İDDİALAR DOĞRU DEĞİL'

Daha sonra tekrar söz alan İmret, iddiaları kabul etmeyerek beraatını istedi.

İmret'in avukatları Nuşirevan Elçi, Nurullah Şanlı, Sertaç Özkan'ın savunmalarından sonra, kararını açıklayan mahkeme heyeti, İmret hakkındaki “adli kontrol” şartını kaldırdı.

Bir sonraki duruşma, dosya ve tanık beyanlarının eksikliği sebebiyle 12 Ocak 2017 tarihine ertelendi.

(Kaynak: DİHA)