Polis ekipleri Taksim Gezi Parkı'ndaki sembolik mezar taşlarına el koydu. İnsan hakları aktivisti Klaus Müller polislere 'Onlar çöp değil. 6 kişi öldü' dedi. Bunun üzerine gözaltına alındı. Müller 3 farklı dilde bağırmasına rağmen derdini bir türlü anlatamadı.

Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı odaların yönetim kurulu başkanları Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının ardından oda başkanları, Gezi Parkı olaylı gelişmelerde hayatını kaybedenler için Gezi Parkı'nda oluşturulan temsili anıta gitti. Burada bir açıklama yapan Ankara Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, ''Cumhurbaşkanı'ndan TMMOB'un anayasal yetkilerini ortadan kaldıran yasayı onaylamamasını istiyoruz'' dedi.

"BUNLAR ÇÖP NE YAPIYORSUN"

TMMOB’un yaptığı basın açıklamasının ardından polis ekipleri Gezi Parkı içerisinde konaklayan vatandaşlara kimlik kontrolü yaptı. Kimlik kontrolüne itiraz edenler gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Gezi Parkı olayları sırasında hayatlarını kaybedenler için kurulan simge mezar taşları ise polis ekiplerinin haber vermesiyle belediye çalışanları tarafından çöpe atıldı.

Bu sırada parkta kalanların eşyalarını arayan polisler ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu yedek mezar taşlarını da buldu. Polis ekipleri parkta yaşayanların battaniye ve elbiseleri ile yedek mezar taşlarına el koydu. Parkta yatan bir genç eşyalarını almak istedi. Ancak emniyet yetkilileri “Bunlar çöp ne yapıyorsun sen?” diye engelledi. Bunun üzerine basın mensupları arasında fotoğraf çeken Alman vatandaşı Klaus Müller “Bunlar çöp değil, 6 kişi öldü” diyerek tepki gösterdi. Alman insan hakları aktivistinin tepkisi üzerine polis ekipleri Klaüs Müller’den kimliğini göstermesini istedi.

Önce polis ekiplerinin kimliğine bakın ardından da kendi kimliğini gösteren Klaus Müller gözaltına alındı. Gözaltına alındığı sırada kısa süre polis ekiplerine direnen Klaus Müller Türkçe tepkisinin ardından önce Almanca bağırdı, ardından da İngilizce “Ben ne dedim ki? Türkiye demokratik bir ülke mi?” diye bağırdı. 3 farkla dilde polis ekiplerine tepki gösteren ve derdini anlatmaya çalışan Klaüs Müller gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Polis ekipleri kimlik göstermemekte direnen ve kimliği bulunmayan 10’dan fazla kişiyi gözaltına aldı.