Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Zirve davası tanığı İlker Çınar’ın, Genelkurmay bünyesinde kurulduğunu söylediği Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi (TUSHAD) isimli yapılanma hakkında çelişkili açıklamalar geldi.

2008’de, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün konuyla ilgili sorusuna “1999 yılından bugüne kadar TUSHAD isimli bir birim teşkil edilmedi” cevabını veren Genelkurmay Başkanlığı, Taraf’ın Bilgi Edinme Kanunu kapsamında sorduğu aynı soruyu ise şöyle yanıtladı: “Talebinizde belirttiğiniz, ‘TUSHAD’ olarak tabir edilen bir birim Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde geçmiş dönemlerde teşkil edilmemiş olup, halihazırda da mevcut değildir.”

Biri Alman üç Hıristiyan’ın katledilmesine ilişkin Zirve davasında tanık olarak dinlenen İlker Çınar, TUSHAD’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı olduğunu ve Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Gaffar Okkan cinayetlerinin bu yapılanma tarafından işlendiğini iddia etmişti.

İlker Çınar, Genelkurmay bünyesinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi (TUSHAD) isimli bir yapılanmanın olduğunu söylemiş ve şu itiraflarda bulunmuştu: “Ben TUSHAD’a bağlı çalışıyorum. Bu birim TSK ile bağlantılıdır. Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy ve Gaffar Okkan cinayetleri, TUSHAD’a bağlı ‘siyah kuvvetler’ tarafından işlendi.”

Konuyla ilgili soruşturmayı yürüten savcı, Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazarak TUSHAD isimli bir yapılanma olup olmadığını sormuştu. Genelkurmay Başkanlığı bu iddiayı yalanlayarak, Genelkurmay Ceza Huk. İşl. Ş. Md. Hâkim Albay Şakir Aytaş imzalı, 17 Ocak 2011’de verilen yanıtta şunları kaydetmişti: “Genelkur. Bşk.lığı ve MSB Karargâhı ile buna bağlı birimlerde ‘Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi’ isimli bir birimin hâlihazırda mevcut olmadığı, ekte mevcut olan kayıtlar incelendiğinde (1999 yılından bu güne kadar) anılan isimde bir birimin teşkil edilmediği tespit edilmiştir.”

ÇINAR: TUSHAD HÂLÂ AKTİF

Bunun üzerine Çınar, 1 Ekim 2012’de, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği ifadesinde, TUSHAD’ın halen aktif ve gizli olduğunu ve devletin içine sızmış, devletin imkânlarını kullanan bir yapılanma olduğunu söyleyerek Genelkurmay’ı yalanlamıştı. Çınar savunmasında, “2008 yılında Bülent Arınç’a yapılan eylemden sonra, TUSHAD tarafından sivil yapılanmaya dağılma yönünde emir ve yazılar gelmiştir, oysa bu yapı dağılmamıştır, halen aktiftir” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Taraf, Genelkurmay’a TUSHAD’ı sordu. Genelkurmay, 27 Aralık 2012 tarihli cevabında şöyle dedi: “TUSHAD olarak tabir edilen bir birim Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde geçmiş dönemlerde teşkil edilmemiş olup, hâlihazırda da mevcut değildir.”

Oysa savcılığa, 1999 yılından itibaren TUSHAD adlı bir yapılanma bulunmadığını ifade etmişti.

1999’DAN SONRA EYLEMLER SERTLEŞTİ

Taraf’a konuşan Zirve davası avukatlarından Erdal Doğan, “TUSHAD gibi yapılanmalar, yasadışı cinayetler işleme noktasında planlar yapan bir oluşumdur. Dolayısıyla, bazen biliniyorsa da söylenemiyor olabilir” dedi. Doğan, Genelkurmay’ın çelişkili açıklamasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Çınar’ın ifadeleri, olaylar hakkında herhangi bir zaman ve süreç açısından çelişki oluşturmayacak şekilde doğrulanıyor. Çınar, TUSHAD’ın 1993 yılında kurulduğunu ve 1999 yılında yeniden yapılanma amacıyla değişikliğe gittiğini söylemişti. 1999 yılından öncesi sokakta insanların katledildiği, kontrgerillanın çok etkin olduğu bir dönem. Bu nedenle Genelkurmay, 1999 yılından sonrasını kabul etmediği ve o dönemi sahiplenmediği için savcılığa böyle bir cevap vermiş olabilir. Sonuçta, hukuki menşeini MGK’dan alan özel yapılanmalara gidildiğini biliyoruz. Genelkurmay’ın TUSHAD konusundaki ısrarcı tutumu daha ne kadar sürer bilemiyoruz.”