İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinde Yahudi karşıtı ve ırkçı duvar yazılamaları yapıldığı belirlendi. Semt sokaklarında yer alan antisemit duvar yazılamaları, ilçe sakinleri tarafından da şaşkınlıkla karşılandı.

Algemeiner sitesinin haberine göre, Gaziosmanpaşa semtinde rastlanan antisemit duvar yazılamaları, “Yahudilere ve domuzlara yasak alan”, “Yahudiler park edemez”, “Özgür Kudüs, soyun kurusun katil Yahudi” gibi ırkçı ifadeler içeriyor.



İkinci Dünya Savaşı yıllarında soykırıma maruz kalan Yahudi halkını hedef alan ve “soyun kurusun” mesajı içeren ırkçı duvar yazılamalarından birinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kamusal bir bina olan Engelliler Müdürlüğü ilçe binasının hemen önüne yapılması ise dikkat çekti.  

Semt sakinlerinden Süleyman Şahin’e göre, habere konu olan ırkçı duvar yazıları sadece son günlerde ortaya çıktı.  Şahin, semtte hiçbir Yahudi yaşamamasına rağmen bu yazıların yazılmasını politik nedenlere, yakında yapılacak olan seçimlere ve halkın benimsemediği kalkınma planına bağlıyor.

Algemeiner haberinde, Türkiyeli Yahudilerin yüzde 95’inin İstanbul’da yaşadığını, 73.7 milyonluk nüfusu olan ülkede yaklaşık olarak 17 bin Yahudi bulunduğunu kaydetti.  

Haberde, Yahudi karşıtlığının Türkiye’de uzun bir geçmişi olduğu ve köklerinin İslamcı ideolojiye dayandığı, sol cenahta ise bunun ‘antisiyonizme’ dayandığı belirtilerek, Türkiye medyasında Yahudi karşıtlığının hâlâ rağbet gördüğüne dikkat çekildi. (Demokrat Haber)