Financial Times'ın yükselen piyasalar bloğu Beyondbrics bugün "Türkiye'nin altyapı sorunları" başlıklı bir yazıya yer verdi. Yazıda, "Hükümetin Gezi Parkı mantığını anlamak zor" denildi.

Gazete İstanbul'da üçüncü köprünün temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Taksim Gezi Parkı'ndaki protestolardan da söz ettiğini yazarak, söz konusu protestoların "İstanbul'un merkezindeki küçük ama şaşırtıcı derecede hoş bir ağaçlı alan olan Taksim Gezi Parkı'nın yok edilmesine karşı" yapıldığını belirtti.

Yazı şöyle devam etti:

"Muhtemelen tüm kentlerin daha fazla yeşil alana ihtiyacı vardır ama hepsinden daha fazla birkaç parkı olan İstanbul'un ihtiyacı var."

Financial Times İstanbul'un merkezinde sadece birkaç açık yeşil alan bulunduğunu ve Gezi Parkı'nın yok edilmesinin arkasındaki mantığı anlamanın zor olduğunu belirtti.

Yazıda ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

"Aynı şekilde parkı işgal eden barışçı çevrecileri gözyaşartıcı gaz bombardımanına tutup sabahın 5'inde sürükeleyerek uzaklaştırmaya çalışan polisin protestolara böyle sert bir şekilde karşılık vermesi de kafa karıştırıyor."

"Taksim meydanı uzun zamandan beri trafik tıkanıklığının yaşandığı bir yer oldu ve trafiğin alttan geçip gitmesini sağlayacak tünelin inşası tamamlanmak üzere."

"Parkın yerine 'Osmanlı tarzı' bir alışveriş merkezi yapılması meydana daha fazla trafik akışından başka birşey sağlamayacak"

Yazıda, Erdoğan'ın Gezi Parkı'nın tarihinin sadece 1950'lere uzandığını düşündüğünü, bu yüzden de parkın bir tarihe sahip olmadığını savunduğu belirtildi.

"Erdoğan hükümetinin park gidecek" diye karar verdiğini ve bundan geri dönüş olmayacağını söylediğini de kaydeden gazete, "Türkiye'nin resmi olarak kamuya danışma ve araştırma gibi bir özelliği olmadığı için büyük bir ihtimalle de böyle olacak" ifadesini kullandı.

Yazı şöyle noktalandı:

"Umulan şudur ki Türkiye'nin diğer altyapı projelerinde karar verme süreci daha özenliş bir şekilde yürütülsün." (CNN Türk)