Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuğgeneral Musa Çitil'in 13 faili meçhul cinayetle ilgili yargılandığı davaya ilişkin verdiği beraat kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda "somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği" ifadeleri yer aldı. 

Mesut Hasan Benli'nin Radikal'de yer alan haberine göre dava dosyasında müşteki anlatımları için somut delil bulunmadığını belirten mahkeme, soruşturma sırasında yapılan kazılarda bulunan insan kemiklerinin de kimsesizler mezarlığına gömülmesine karar verdi.

Mardin Savcılığı, Derik ilçesinde 1992-1994 yılları arasındaki 13 faili meçhul cinayetle ilgili, dönemin Karakol Komutanı Musa Çitil hakkında, ‘Birden fazla kişiyi öldürme’ suçundan dava açmıştı. Dava güvenlik gerekçesiyle Çorum’a alınmıştı. Mahkeme, halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil’in beraatına karar vermişti. Mahkeme, verdiği beraat kararının gerekçesini tamamladı. Gerekçeli kararda, savcılık tarafından hazırlanan iddianamenin temel ve hukuki dayanak olarak müşteki ve tanık beyanları dikkate alınarak hazırlandığı tespitinde bulunuldu.

Kararda, maddi delilin bulunmadığının altı çizilerek, “Müştekilerin soyut, birbiriyle çelişkili ve kesin bir kanaat vermekten uzak iddiaları dışında somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden, sanığın tüm suçlar yönünden beraatine karar vermek gerekmiştir” denildi. Mahkeme, kararını, “Yapılan ceza muhakemesi sonunda fiilin sanık tarafından işlendiği yüzde 100 belliliğe ulaşmadığı takdirde beraat kararı verilmesi gerekir” denilen Yargıtay’ın 1993’te oluşturduğu içtihadına da dayandırdı.

Ailelerin avukatlarından Erdal Kuzu, gerekçeyi eleştirerek, şunları söyledi: “Mahkemenin tavrı 1993 yılındaki savcılık tavrına döndü. İddianameyi hazırlayan savcının hazırladığı çalışma yok sayıldı. Faili meçhul cinayetlerde başa dönüldü. 1993 yılına ait CD görüntüsü mü getirseydik. Sanıkların beyanları esas alındı. Kararı temyiz ettik. Temyizde de bir şey beklemiyoruz.”