Tarihe Büyük Smyrne Yangını olarak geçen 1922 Büyük İzmir Yangını’ndan 95 yıl sonra Ermeni Cemaati ilk defa ayin gerçekleştirecek.

İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda 14 Ağustos Pazartesi günü gerçekleştirilecek ayine, Ermeni Cemaati'nin önde gelenlerinin katılması bekleniyor.

 Kozmopolit Osmanlı dünyasında Balkan ve Batı Anadolu kentleşmeleri üzerinde çalışma yürüten tarihçi Gizem Kordatos Samira, 95 yıl sonra ilk defa gerçekleştirilecek ayin ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dönemin İzmir yapısının kozmopolit kent yapısı ile dikkati çektiğini ifade eden Samira, “19. Yüzyıl ve 20. Yüzyılın Doğu Akdeniz'in de en önemli liman kentlerinden olan Smyrne yahut İzmir, kozmopolit kent yaşamı ile dikkati çeken konumda idi. Osmanlı bürokrasisi ve yerli Türklerin haricinde Rumlar, Ermeniler ve  Levantenler bu kozmopolit cennetin birer yapı taşları idi” dedi.

İzmir’deki çok kültürlü ve kimlikli yapının Osmanlı döneminde yaşanan savaşlarla kâbusa döndüğünü dile getiren Samira, “Giderek hakların yerlerinden edildiği sürgünler, mübadele gibi uygulamalar kozmopolit kentleri hayalet şehirlere dönüştürdü” ifadelerini kullandı.

İzmir Ermenilerinin, 1915 olaylarında sürgün listelerinde olmasa da giderek toplumsal baskı ve yaşama dair kaygılarla başka kentlere göç ettiğini söyleyen Samira, “Bugün eski güzellemeleri imparatorluk bahçesindeki renkleri yeniden hatırlamak için bir başlangıç şansımız olabilir. Mübadele ile yitirilmiş Rum toplumuna dair farkındalık yaratma girişimleri bir süredir devam etmekte lakin 1922 büyük İzmir yangın felaketinden sonra ilk kez yapılacak Ermeni ayini kent için oldukça önemli. Bu kente var olmuş dev bir yangın yıkımı enkazında kalmış eski sakinleri anmak için bu davetiyeye kulak verelim” ifadelerini kullandı.

21. Yüzyılın Ermeni Ritinde İlk Kutsal Sunu Ayini diye adlandırılan ayin İzmir Aziz Yuhanna Katedral Bazilikası’nda yapılacak. Ayine İstanbul Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi Ruhani Lideri Üstrahip Vartan Kazanjian, Vosgeperan Korosu ile Ermeni Cemaati üyeleri katılacak.

(Kaynak: Dihaber)