Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni avukat Eren Keskin, hakkında açılan davada hakim karşısına çıktı.

Gazete yayınlanan tüm yazıların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirten keskin, “Düşüncelerim nedeniyle kimseye hesap vermemem gerektiğine inanıyorum” dedi.

Keskin hakkında genel yayın yönetmenliği dönemde 140 dava açılmış, daha sonra bu davalar birleştirilerek sayı 20’ye düşmüştü. Keskin, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde bulunan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama”, “Türk milletini cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni alenen aşağılama” suçlamalarıyla hakim karşısına çıktı.

‘HABERLERİN HİÇBİRİNDE HAKARET YOK’

Evrensel’in haberine göre Keskin savunmasında, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı dönemde yazılan bütün haberlerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi. Keskin, şöyle dedi:
“Ben avukatım ve insan hakları savunucusuyum. İfade özgürlüğüne inandığım ve baskı altında olduğunu gördüğüm için gazetenin Genel Yayın Yönetmenliği hanesine adımı yazdırdım. Yazılan haberlerin hiçbirinde hakaret yok, hepsi ifade özgürlüğü kapsamındadır. 

301’inci maddenin düşünce özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri olduğunu düşünüyor ve suçlamaları kabul etmiyorum. Sadece farklı düşündüğümüz için burada yargılanmak çok ağır. Düşüncelerim nedeniyle kimseye hesap vermemem gerektiğine inanıyorum.”

Keskin mahkemeden beraatini talep etti.

‘YASAL DAYANAĞI YOK’

Keskin’in avukatı Özcan Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin suç duyurusunda bulunması üzerine Keskin hakkında soruşturma açıldığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nim yasal dayanağı belli olup böyle bir yetkisi yoktur bu nedenle yapılan soruşturmanın dayanağı yoktur. Bu hususun değerlendirilmesi gerekir” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı ise “Genel sekreterlik ihbar eden durumunda. Savcılık ihbarı alıp değerlendirmiştir. Usule aykırılık olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.
Bunun üzerine mahkeme, bildirimin temelsiz olduğu yönündeki talebin reddine karar vererek taraflara esasa yönelik açıklamalarını bildirmek üzere süre verilmesi için duruşmaları 16 Mayıs’a erteledi.