Taraf gazetesi yazarı ve Economist'in Türkiye muhabiri Amberin Zaman’a "Edepsiz, aşağılık kadın" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözleri Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) seçim raporunda yer alacak.

Başbakan Erdoğan 7 Ağustos’taki Malatya mitinginde gazeteci Amberin Zaman’ı hedef göstermişti.

Erdoğan ağır bir üslup kullanarak Zaman hakkında “Edepsiz bir kadın. ‘Müslüman ülkede bunu beklemek zor değil mi?’ diyor. Haddini bil, haddini” diye konuşmuştu.

Erdoğan daha sonra da gazeteci Zaman için bu kez de “aşağılık kadın” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın bu konuşmaları üzerine dün AGİT yetkilileri Zaman’ı arayarak bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın gazeteciye yönelik bu sözlerinin AGİT’in seçimlerin ertesi günü açıklayacağı ön rapora girmesi bekleniyor.  Zaman’ı arayan AGİT olay hakkında kapsamlı bilgi aldı.

Olay dünya basınında da geniş yer bulmuştu. Daily Telegraph, The Independent, Le Monde,Washington Post,Der Spiegel gibi dünyaca saygınlığı olan yayınlar olaya geniş yer verdi.

AGİT, basın özgürlüğü temsilcisi Dunja Mijatoviğ, Başbakan Erdoğan’ın gazeteci Amberin Zaman için kullandığı “edepsiz kadın” sözlerine önceki gün de yazılı bir açıklamayla tepki göstermişti.

Mijatoviğ açıklamasında “Türkiye’de gazetecilere yönelik gözdağı ve tehditlerin son örneği beni endişeye sevk etti” demişti. AGİT basın özgürlüğü temsilcisi, eleştirel görüşlerin, demokratik tartışmaların zaruri unsurları olduğunu belirtmişti.