Karaman'daki Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan 10 çocuğa tecavü cinsel istismar suçundan tutuklanan 54 yaşındaki Öğretmen Muharrem B.'nin yargılanmasına yarın başlanacak.

Muharrem B.'nin Ereğli’den SEGBİS sistemi üzerinden katılacağı duruşmaya ailelerin ve çocukların gelmeleri beklenmiyor. Türkiye’nin dört bir tarafından avukatlar, çocuk hak örgütleri, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri de davaya katılmak için Karaman’a gidiyor.

Dava, Türkiye’de çocuk istismarını gerçekleştiren ve aklayanlara karşı, çocukların haklarının savunulması ve adaletin sağlanmasını isteyenlerin sahip çıktığı bir dava haline geldi. Talep; “suçun şahsiliği” ilkesine sığınılarak yalnızca adı geçen sanık Muharrem B.’nin yargılanması değil, yasalarda bu tür yurtlar açılmasının yasak olmasına rağmen bu yurtları açanların ve buna göz yumanların da yargılanması ve adalet önünde hesap vermeleri.

Olayın ortaya çıkmasının ardından “Vakfımızın bir sorumluluğu yok” diyen Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, iddianamede istismar olaylarının Ensar Vakfı evinde yaşandığının yer alması üzerine “mağdur” oldukları gerekçesiyle davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdiklerini açıkladı.

Dilberoğlu “Mağdur ailelerin de avukatlığını almaya gayret ederek, onlara psikolojik destek vererek dava sürecini takip edeceğiz” dedi.

Dilberoğlu ailelerin avukatlığını alırsa, dava sadece zanlı öğretmen Muharrem B. üstünden yürütülecek. Aynı biçimde KAİMDER de “mağdur oldukları” gerekçesiyle davaya müdahillik dilekçesi verdi. Aile Bakanlığı da davaya müdahil olacak.

VALİLİKTEN YASAKLAMA

Karaman Valiliği de duruşma nedeniyle, davanın devam ettiği süre boyunca Karaman il sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması, toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma vb. etkinliklerini resmi internet sitesinden yasakladığı duyurdu.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ


Duruşma nedeniyle polisin, kentin girişinde kontrol noktası oluşturup, kente giren ve çıkanların kimlik kontrolünü yapacağı öğrenildi. Çevre illerden de takviye polis ve TOMA getirilirken, adliyenin çevresindeki caddelerin kapatılacağı, adliyenin otoparkın hiç bir araç alınmayacağı, adliyeye başka bir işlem için gelenlerinde tek tek arama noktalarında üst aramasından geçirilerek içeri alınacağı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Karaman'da Muammer B. adlı öğretmenin tarikat evlerinde en az 45 erkek öğrenciye cinsel saldırıda bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip ve İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'ne (KAİMDER) yakın kişilerin kiraladığı evlerde kaldıkları öne sürülen 9 ve 10 yaşlarında bulunan öğrencilere cinsel saldırıda bulunan öğretmen ise tutuklandı.

4 Mart’ta ortaya çıkan cinsel saldırı olayını, 12 Mart tarihinde BirGün gazetesinden Serbay Mansuroğlu’nun “45 öğrenciye tecavüz” başlıklı haberi üzerine ülke gündemine girmişti.

Haberin yayınlanmasının hemen ardından Karaman Başsavcılığı tarafından “yayın yasağı” getirilmiş, gerekçe olarak da masumiyet ilkesi ve mağdurların yaşları gösterilmişti.

(Kaynak: Evrensel)