Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyü kırsalında TSK’ye ait savaş uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman sonucu 34 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, katliamın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, katliam emrini veren ve uygulayanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı, açılan soruşturmaların üstü örtülerek “faili meçhul”ler dosyasına yeni bir dosya daha dahil edildiği ifade edildi.

'ROBOSKİ’DEN SONRA KATLİAMLAR GERÇEKLEŞTİ’

Açıklamada, “Roboski Katliamı, halkımıza karşı gerçekleştirilen onlarca katliamdan sadece birisidir. Roboski Katliamı sonrasında da, halkımızın özgürlük ve demokratik mücadelesine karşı saldırılar artırılmış, Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova, Suruç, Amed, Antep ve bir çok Kürt il ve ilçesinde sayısız katliamlar gerçekleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

'KATLİAMLAR BOYUN EĞDİRME AMAÇLIDIR’

Açıklamada, bütün bu uygulamaların bir devlet politikası olarak, Kürt halkına boyun eğdirmek amaçlı olduğu ifade edilerek, “Özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmak, sindirmek, tasfiye etmek ve iradesini kırarak mevcut sömürgeci sisteme boyun eğdirmek amaçlı olduğu ve belli bir plan dahilinde gerçekleştirildiği aşikardır” denildi.

'ROBOSKİ HAFIZALARDAN SİLİNMEYECEK’

Katliama dünyanın her yerinden tepkiler geldiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Tarihte, kim tarafından yapılırsa yapılsın, hiçbir katliam ve işlenen insanlık suçu halkların yargısından ve adaletinden kurtulamamıştır. Bu suçları işleyenler, ne kadar ellerindeki iktidar olanaklarını kullanarak adil yargıdan kurtulmaya çalışsalar da, mutlaka halkın gerçek ve adil yargısı önünde tarihe ve insanlığa karşı hesap vereceklerdir. Roboski ve devamı katliam uygulamalarını halklarımızın ve dünya kamuoyunun hafızasından silmek, unutturmak asla mümkün olmayacaktır.”

'KATLİAMI LANETLİYORUZ’

“Roboski katliamının sorumlularının hesap verecekleri günlerin yakın olduğuna inanıyoruz” denilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Bu inançla Roboski Katliamı’nı 6’ncı yılında bir kez daha lanetliyoruz. Katliamda katledilen 34 Kürt insanına Allah’tan rahmet, aileleri başta olmak üzere tüm halkımıza sabırla mücadelelerini sürdürmeleri çağrısını yapıyoruz. Tüm halkımızın ve uluslararası kamuoyunun, Roboski katliamının 6’ncı yılı vesilesiyle yapılan etkinlik ve anmalara çok güçlü bir biçimde katılarak duyarlılık göstermelerini bekliyor, katliamının sorumlularından hesap sorulması için yürüttükleri  kararlı mücadeleyi selamlıyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı