Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü, engellilere yönelik Tartışma Atölyesi açtı.


Her hafta toplumu ilgilendiren bir konunun ele alındığı atölyede, engelliler yaşama dair fikir ve düşüncelerini dile getirme imkânı bulurken, Engelliler Şube
Müdürlüğü psikologu, tartışma atölyesine katılan tüm engellilerin fikirlerini ve düşüncelerini yansıtmalarını sağlıyor. Atölyeye, Engelliler Şube Müdürlüğü’nün açtığı kurslardan faydalanan kursiyerler ile Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’na gelen engelliler katılıyor. Tartışma platformlarının iki saat sürdüğü atölyeyle, engellilerin özgüven kazanıp kendilerini toplum içerisinde daha iyi ifade etmeleri amaçlanıyor.

Oğuzsoy: Tabloyu değiştirmek istiyoruz

Engelliler Şube Müdürlüğü’nden Psikolog Diyar Oğuzsoy, engellilerin içlerine kapalı, dışarıyla çok fazla paylaşımı olmayan, toplumdan en fazla dışlanan kesim olduklarını belirterek, bu tabloyu tersine çevirmek için tartışma atölyelerini gündemlerine aldıklarını söyledi. Tartışma Atölyesi ile aradaki paylaşımları da artırmayı hedeflediklerini kaydeden Oğuzsoy, atölye sayesinde engellilerin tercihlerinin öğrenildiğini, belirtilen tercihlere göre yıllık faaliyet planlarının oluşturulacağını belirtti.

‘Tartışma Atölyesinin konularını engelliler belirliyor’

 Tartışma Atölyesi’nin konularını engellilerle birlikte belirlediklerini dile getiren Oğuzsoy, “İlk oturumda bir araya geldiğimizde engellilere Tartışma Atölyesi’nin amacını ve çıkış noktasını anlattık. Engelliler şimdiye kadar hep dinleyen ve önüne ne konmuşsa yapan kesim olmuş. Bu çok doğru değil, bundan sonra ver-al değil beraber ‘yap’ı ön plana çıkaracağız.” dedi.

Tartışma Atölyesi’yle herkesin birbirini daha iyi tanımaya, istek ve düşüncelerini öğrenmeye başladığını vurgulayan Oğuzsoy, şu ana kadar üç oturumda, “Kadın, Toplumun Engellilere Bakış Açısı ve Çaresizlik” konularını konuştuklarını ifade etti.

Tartışma Atölyesi’yle birlikte engellilerin toplum içinde kendilerini daha iyi ifade etme şansı yakalayacağının altını çizen Oğuzsoy, şöyle konuştu: “Tartışma Atölyesi için en önemli şey, engellinin her şeyden önce ben bir bireyim demesidir ve bunun farkına varmasıdır. Atölye, ‘toplumda da benim bir yerim var, statüm var, benim engelim bunun önüne geçmiyor’u onlara fark ettirecek.”

Gördük: En büyük sorunumuz toplum içinde ciddiye alınmamak

Tartışma Atölyesi’nin katılımcılarından Halil Gördük, atölyede hem kendi sorunlarını hem de toplumsal fikirlerin dile getirildiği bir ortamı yakaladıklarını belirterek, atölye sayesinde yeni bilgiler edindiğini söyledi. Atölyede herkesin fikrini özgürce ifade edebildiğini, bunun da özgüven açısından oldukça olumlu olduğunu kaydeden Gördük, engellilerin en büyük sorunlarından birinin toplum içinde ciddiye alınmamak olduğunu, atölye sayesinde engellilerin bu durumu değiştirebileceğinin açığa çıktığını sözlerine ekledi.