Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali olduğuna ilişkin dava ile ana davanın birleştirilmesiyle görülen davası bugün başladı.

Dava öncesi Hrant'ın Arkadaşları grubu yaptıkları açıklamada, "Göz göre göre öldüren, öldürülmesini azmettiren, öldürülmesine göz yuman; hangi odaktan, hangi cenahtan, hangi güçten olursa olsun hesap versin, yargılansın, cezalandırılsın istiyoruz" dedi.  

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan, aralarında HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın da bulunduğu Hrant'ın Arkadaşları grubu "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankart açarak, "Öldür diyenler yargılansın" sloganları attı.

Duruşmaya Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil, Tangül Özer, Melike Polat, Zeynep Parmaksızoğlu katıldı.

Tutuklu sanıklar Yasin Hayal, Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek, Ercan Demir, başka suçlardan tutuklu bulunan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Hamdi Egebatan görüntülü olarak bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı. Ogün Samast da duruşmaya cezaevinden görüntülü olarak katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Mehmet Ayhan, Erhan Tuncel ve Mehmet Ali Özkılınç duruşmada hazır bulundu.

Bir önceki duruşmada tahliye olan Muhittin Zenit ve Özkan Mumcu da duruşmaya katıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı takip etti.

ENGİN DİNÇ KATILMADI

Mahkeme heyeti, reddi hakim taleplerinin ve tahliye taleplerinin reddedilmesine ilişkin kararları okudu.

Duruşma öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mülkiye müfettişi ve Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkılıç hakkında iddianame hazırlanmış ve mahkeme tarafından kabul edilerek davalar birleştirilmişti.

Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç, duruşmaya katılmadı. Dinç, geçtiğimiz duruşmaya da mazeret bildirerek katılmamıştı.

‘YARGILAYAMAZSINIZ’

Duruşmada söz alan İstanbul Emniyeti eski Müdürü ve halen Merkez Valisi olarak görev yapan Celalettin Cerrah’ın avukatları, soruşturma izni alınmadan iddianame düzenlendiği iddiasıyla Cerrah hakkındaki yargılamanın durdurulmasını talep etti. Cerrah’ın vali olarak görev yapmasından dolayı yargılamanın Yargıtay tarafından yapılabileceğini söyledi. 

İstanbul İstihbarat eski Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve davanın sanıklarından Mehmet Uçar da soruşturma izni olmadığı için yargılamanı durdurulması için mahkemeye dilekçe verdi.

Dink ailesi avukatları Bahri Belen ve Hakan Bakırcıoğlu ise Cerrah’ın avukatlarının yargılamaya ilişkin yapılan itirazlarına ilişkin konuştu.

Bahri Belen, Dink cinayetinden sonra siyasi atmosferin etkisiyle bütün kamu görevlilerinin soruşturulmasına engel olduğunu hatırlattı. Belen, Bölge İdari Mahkemeleri'nin kararlarına karşı Bakırköy 8.Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturma sürecinde, Cerrah ve diğer kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma dosyasının işlemden kaldırılması hakkındaki başvurusunu reddettiğini söyledi.

Belen, Cerrah'ın yargılanması önünde engel olmadığını ifade etti.

Hakan Bakırcıoğlu da Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararları hatırlatarak iddianamenin usulüne uygun olduğunu söyledi.

Mahkeme Savcısı da Cerrah ve Güler Uçar’ın itirazlarının reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.

Mahkeme heyeti, Uçar ve Cerrah’ın yargılanması önünde usul yönünden bir engel olmadığına karar verdi. Mahkeme heyeti kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Dink kararına ve Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kamu görevlilerinin soruşturulmasına ilişkin verdiği karara atıfta bulundu.

Mahkeme, duruşmaya öğlen arası verdi.